Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Search results

47 projects found matching your search criteria :

  1. Identyfication of antioxidant peptides obtained from proteins selected edible insects species.

    Call: PRELUDIUM 8 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Ewelina Zielińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  2. Synthesis and studies on antioxidant activity of new analogues of sulforaphane.

    Call: PRELUDIUM 8 , Panel: ST5

    Principal investigator: Jakub Cędrowski

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii

  3. Secondary metabolites of Pulmonaria officinalis L. and their biological activity

    Call: SONATA 6 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Justyna Krzyżanowska - Kowalczyk

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  4. Interactions of hydroxycinnamic acids as a factor determining the physiological activity of selected plant materials

    Call: PRELUDIUM 6 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Agata Durak-Dados

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  5. Physicochemical studies of selected polyphenols and their complexes with matal cations. The search for new antioxidant s...

    Call: OPUS 1 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Mariola Samsonowicz

    Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  6. The dual role of the blue light - an interdisciplinary study on effects of the short wavelength visible light on circadi...

    Call: SYMFONIA 1 , Panel: NZ3

    Principal investigator: prof. Tadeusz Sarna

    Uniwersytet Jagielloński, Małopolskie Centrum Biotechnologii

  7. Study on antioxidant activity of enzymatic hydrolysates of flaxseed proteins

    Call: OPUS 1 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Magdalena Karamać

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  8. Contribution of chemical quenching of singlet oxygen to pro- and antioxidant activity of carotenoids

    Call: OPUS 4 , Panel: NZ1

    Principal investigator: prof. Leszek Fiedor

    Uniwersytet Jagielloński, Wydział Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii

  9. Contribution of plyphenols to antioxidant and antiinflammatory activity of tannin-rich medicinal plants used in Traditio...

    Call: PRELUDIUM 4 , Panel: NZ7

    Principal investigator: Izabela Nawrot-Hadzik

    Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej

  10. Structure-adrenolytic activity relationship among racemic and chiral analogues of 1-(1H-indol-4-iloksy)-3-(2-(2-metoksyf...

    Call: SONATA 1 , Panel: NZ4

    Principal investigator: dr Marek Bednarski

    Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum, Collegium Medicum, Wydział Farmaceutyczny

  11. Characteristics of the Maillard reaction products formed during the roasting process of cocoa bean and their influence o...

    Call: PRELUDIUM 3 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Joanna Oracz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  12. The role of micro-environment on lipid peroxidation and activity of phenolic antioxidants - kinetic and thermodynamic st...

    Call: OPUS 2 , Panel: ST4

    Principal investigator: dr hab. Grzegorz Litwinienko

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Chemii

  13. Impact of Lactic Acid Fermentation on Sour Cherry (Prunus cerasus L.) Juice: Flavonols Composition and Health Implicatio...

    Call: SONATA 19 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Kamila Borowiec

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  14. Sulfhydryl conjugates of betacyanins as emerging pigments based on plant origin with potential preventive activity in ox...

    Call: PRELUDIUM 22 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Renata Górska

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej

  15. When does lyophilization make sense? Antioxidant activity and bioavailability of bioactive compounds in powders from the...

    Call: PRELUDIUM 22 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Anna Krajewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  16. Interactions of protein and protein hydrolysates with hydroxycinnamic acids of antioxidant properties in model studies a...

    Call: OPUS 2 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Grażyna Budryn

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  17. Investigation of the impact of pulsed electric field on metabolism of selected fruits and vegetables

    Call: PRELUDIUM 21 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Aleksandra Matys

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności

  18. Fungal bioactive substances with targeted pro-health potential - the role ofinteractions, bioavailability and bioavailab...

    Call: OPUS 23 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  19. The beneficial health potential of blackthorn fruits (Prunus spinosa L.) in gastrointestinal tract inflammations – in vi...

    Call: PRELUDIUM 21 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Anna Magiera

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  20. PGPB or are they only an environmentally friendly biopreparation? Effect on soil microbiome, growth, yielding and nutrac...

    Call: OPUS 23 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  21. Fruits of Hylocereus polyrhizus clones as an alternative source of acylated betacyanin pigments in preparation of micros...

    Call: PRELUDIUM 20 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Katarzyna Sutor-Świeży

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

  22. Preparation and evaluation of biological activity of new biotinylated hop flavonoid analogues.

    Call: SONATA 16 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Monika Stompor-Gorący

    Uniwersytet Rzeszowski

  23. Research into the causes of an increase in the antioxidant properties of natural compounds found in food under the influ...

    Call: OPUS 20 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Włodzimierz Lewandowski

    Politechnika Białostocka

  24. Biological activity of betalains from Atriplex hortensis var. rubra - dietary significance of the alternative, edible so...

    Call: PRELUDIUM 17 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

  25. Dietary polyphenols as thyroid peroxidase (TPO) modulators with multidirectional biological activity - a combined in vit...

    Call: OPUS 17 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  26. Natural bioactive compounds of native herbal plants in the biological protection of cereals - from a comprehensive analy...

    Call: OPUS 16 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Agnieszka Waśkiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Leśny i Technologii Drewna

  27. New derivatives of plant carboxylic acid as active components of biopreparations safe for human and natural environment

    Call: OPUS 16 , Panel: NZ7

    Principal investigator: prof. Włodzimierz Lewandowski

    Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku

  28. Biological activity of the ethanol extract of propolis from urban apiares, and pullulan edible film with its addition.

    Call: PRELUDIUM 16 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Katarzyna Pobiega

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności

  29. Are new synthetic amphiphilic antioxidants safe?

    Call: PRELUDIUM 15 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Dobrochna Rabiej-Kozioł

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  30. Improving the attractiveness and nutritional value of processed fruit cherries

    Call: OPUS 1 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  31. Health-promoting potential of rowan berries (Sorbus aucuparia L.) - in vitro studies

    Call: PRELUDIUM 14 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Magdalena Rutkowska

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  32. Standardisation and biological activity of blackthorn flowers (Prunus spinosa L.) in the context of cardiovascular disea...

    Call: PRELUDIUM 14 , Panel: NZ7

    Principal investigator: dr Anna Marchelak

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  33. Studies on activity and stability of gomphrenin-based pigments from extracts of Basella alba L.

    Call: OPUS 14 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Sławomir Wybraniec

    Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej

  34. Biological activity of acylated anthocyanins and their interaction with mimetic lipid membrane and human albumin

    Call: PRELUDIUM 13 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr Paulina Strugała-Danak

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  35. The influence of association colloids on the antioxidant activity of native phenolic compounds and oxidative stability o...

    Call: OPUS 12 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Krzysztof Dwiecki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  36. The application of elicitors in the biofortification of lovage (Levisticum officinale Koch.)

    Call: SONATA 12 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Urszula Złotek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  37. Application of the yeasts for the preparation of valuable natural flavonoids occuring in the nature in a small amounts

    Call: PRELUDIUM 12 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Sandra Sordon

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  38. The relationship between profile of bioactive compounds and antioxidant potential of grain depending on the species of w...

    Call: PRELUDIUM 11 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Marta Skrajda-Brdak

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  39. Waxes of indigenous fruits as a source of natural compounds with a pharmacological activity.

    Call: PRELUDIUM 11 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Łukasz Woźniak

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  40. Novel prenyllipids - occurrence, biosynthesis and biological activity

    Call: SONATA 10 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Renata Szymańska

    Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej

  41. Characteristic of Gaultheria procumbens L. (Ericaceae) as a source of plant-derived substances with potential anti-infla...

    Call: PRELUDIUM 10 , Panel: NZ7

    Principal investigator: dr Piotr Michel

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  42. Comparison of the chemopreventive potential of different varieties of selected edible fruits

    Call: PRELUDIUM 10 , Panel: NZ9

    Principal investigator: Izabela Koss-Mikołajczyk

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  43. Analysis and biological activity of compounds from Ilex taxon - in vitro and in vivo studies.

    Call: OPUS 10 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Antoni Szumny

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  44. Secondary metabolites from fruit, leaves, and twigs of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) as natural bioactive subs...

    Call: OPUS 10 , Panel: NZ9

    Principal investigator: prof. Anna Stochmal

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  45. Synbiotics obtained on the basis the legumes sprouts - the safeness, nutritional and pro-health quality in the aspect of...

    Call: OPUS 9 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  46. Bioactive compounds of Aronia melanocarpa berries and their potential anti-inflammatory and anti-atherosclerotic activit...

    Call: OPUS 9 , Panel: NZ7

    Principal investigator: prof. Iwona Wawer

    Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wydział Farmaceutyczny

  47. Impact of high hydrostatic pressure on the profile of bioactive compounds, antioxidant activity, enzyme and microbial st...

    Call: OPUS 9 , Panel: NZ9

    Principal investigator: dr hab. Wioletta Błaszczak

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN