Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Physicochemical studies of selected polyphenols and their complexes with matal cations. The search for new antioxidant substances as food additives.

2011/01/B/NZ9/06830

Keywords:

polyphenols flavonoids biological activity antioxidants free radicals molecular structure

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences
  • NZ9_11: Biohazards, biological containment, biosafety, biosecurity

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Politechnika Białostocka, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

woj. podlaskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Mariola Samsonowicz 

Number of co-investigators in the project: 10

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 339 500 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-13

Project end date (Y-m-d): 2014-12-12

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Młynek do mielenia i rozdrabniania (GRINDOMIX GM 200) (12 000 PLN)
  2. Pehametr (HQ4OD z elektrodą pH) (4 500 PLN)
  3. Komputer przenośny z drukarką (7 000 PLN)
  4. Biureta automatyczna (4 000 PLN)
  5. System do dokumentacji żeli i fluorescencji oraz chromatogramów TLC w świetle widzialnym i ultrafioletowym (18 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (7)
  • Articles in post-conference publications (11)
  • Book publications / chapters in book publications (6)
  1. Spectroscopic and theoretical study on alkali metal phenylacetates
    Authors:
    Regulska E., Świsłocka R., Samsonowicz M., Lewandowski W.
    Academic press:
    Journal of Molecular Structure (rok: 2013, tom: 1044, strony: 173-180), Wydawca: ELSEVIER
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.molstruc.2012.12.019 - link to the publication
  2. Zastosowanie radiolizy impulsowej oraz spektroskopii oscylacyjnej (FT-IR, FT-NIR, FT-Raman) do badania jakości produktów spożywczych
    Authors:
    Samsonowicz M., Jakubczak A., Stachelska A., Świsłocka R., Lewandowski W.
    Academic press:
    Aparatura Badawcza i Dydaktyczna (rok: 2012, tom: 17 nr 2, strony: 95-101), Wydawca: Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD sp. z o. o.
    Status:
    Published
  3. Hydroxyflavone metal complexes - molecular structure and biological effects
    Authors:
    E. Regulska, M. Samsonowicz
    Academic press:
    Food Chemistry (rok: 2015, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Submitted
  4. Badania zależności pomiędzy strukturą chemiczną wybranych związków fenolowych występujących w surowcach żywnościowych oraz ich soli a ich podatnością na biodegradację
    Authors:
    Samsonowicz M., Matejczyk M., Troc M.
    Academic press:
    Aparatura Badawcza i Dydaktyczna (rok: 2012, tom: 17 nr 4, strony: 37-43), Wydawca: Centralny Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Aparatury Badawczej i Dydaktycznej, COBRABiD sp. z o. o.
    Status:
    Published
  5. Molecular structure of phenyl- and phenoxyacetic acids - spectroscopic and theoretical study
    Authors:
    M. Samsonowicz
    Academic press:
    Spectrochimica Acta. Part A (rok: 2014, tom: 118, strony: 1086-1097), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.saa.2013.09.127 - link to the publication
  6. Alkali metal salts of rutin – synthesis, spectroscopic (FT-IR, FT-Raman, UV-VIS), antioxidant and antimicrobial studies
    Authors:
    I. Kamińska, M. Samsonowicz, M. Kalinowska, W. Lewandowski
    Academic press:
    Spectrochimica Acta. Part A (rok: 2015, ), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Submitted
  7. Molecular structure and spectroscopic analysis of homovanillic acid and its sodium salt -NMR, FT-IR and DFT studies
    Authors:
    M. Samsonowicz, M. Kowczyk-Sadowy, E. Regulska, W. Lewandowski
    Academic press:
    Spectrochimica Acta. Part A (rok: 2014, tom: 118, strony: 1068-1074), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1016/j.saa.2013.09.123 - link to the publication
  1. Ekstrakty ziołowe w aspekcie zawartości związków polifenolowych i aktywności przeciwutleniającej
    Authors:
    E. Regulska, M. Samsonowicz
    Conference:
    Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19 września
    Status:
    Published
  2. Struktura kompleksów flawonów z metalami a ich aktywność antyoksydacyjna i antyrodnikowa
    Authors:
    Regulska E., Samsonowicz M.
    Conference:
    III Konferencja: Związki biologiczne czynne - aktywność, struktura, synteza. (rok: 2013, ), Wydawca: Wydaw. Uniwersytetu w Białymstoku
    Data:
    konferencja 04-06.10.2013
    Status:
    Published
  3. Comparison of Antioxidant Activity and Free Radicals Scavenging Potential of Extract from Selected Organically Grown Culinary Herbs from Poland
    Authors:
    M. Samsonowicz, E. Regulska, J. Piekut, W. Lewandowski
    Conference:
    ICSAF 2014 : International Conference on Sustainalbe Global Agriculture and Food Security (rok: 2014, ), Wydawca: Assumption University of Thailand
    Data:
    konferencja 16-18 czerwiec
    Status:
    Published
  4. Metal Complex of Rutin-Synthesis, Spectroscopic Study (FT-IR, FT-Raman, UV-VIS), Antioxidant and Antimicrobial Studies
    Authors:
    I. Rudak, M. Samsonowicz, M. Kalinowska, W. Lewandowski
    Conference:
    ICSAF 2014 : International Conference on Sustainalbe Global Agriculture and Food Security (rok: 2014, ), Wydawca: Assumption University of Thailand
    Data:
    konferencja 16 - 18 czerwiec
    Status:
    Published
  5. Ocena zmian wyznaczników potencjału przeciwutleniającego wybranych ziół poddanych suszeniu
    Authors:
    J. Piekut, M. Samsonowicz, M. Angielczyk
    Conference:
    Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19 września
    Status:
    Published
  6. Molecular strucutre and spectroscopic analysis of homovanilic acid and its sodium salt - NMR, FT-IR, and DFT studies
    Authors:
    Samsonowicz M., Kowczyk-Sadowy M., Regulska E., Lewandowski W.
    Conference:
    European Magnetic Resonance Conference : EUROMAR 2013 : Colloque AMPERE Advances in Solid State Broadband Magnetic Resonance (rok: 2013, ), Wydawca: National Center for Scientific Research "Demokritos"
    Data:
    konferencja 30.06-5.07.2013
    Status:
    Published
  7. Ocena wpływu wybranych kationów metali na aktywność przeciwrodnikową etanolowych i wodnych ekstraktów tymianku i oregano
    Authors:
    M. Samsonowicz
    Conference:
    Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19 września
    Status:
    Published
  8. Spektroskopowe badania struktury kwasu 3-hydroksyfenylooctowego i jego soli sodowej
    Authors:
    Samsonowicz M., Regulska E., Kowczyk-Sadowy M.
    Conference:
    III Konferencja: Związki biologiczne czynne - aktywność, struktura, synteza. (rok: 2013, ), Wydawca: Wydaw. Uniwersytetu w Białymstoku
    Data:
    konferencja 04-06.10.2013
    Status:
    Published
  9. Vibrational and microbiological study on alkali metal phenoxy- and phenylacetates
    Authors:
    Regulska E., Samsonowicz M., Piekut J., Świsłocka R., Lewandowski W.
    Conference:
    18th European Symposium on Organic Chemistry : ESOC 2013 (rok: 2013, ), Wydawca: Aix-Marseille Université, Centre national de la recherche scientifique
    Data:
    konferencja 7-12.07.2013
    Status:
    Published
  10. A comparision study on molecular structure of phenylacetic- and 3-hydroxyphenylycetic acids using NMR , FT-IR spectroscopy an theoretical calculations
    Authors:
    Samsonowicz M., Regulska E., Lewandowski W.
    Conference:
    European Magnetic Resonance Conference : EUROMAR 2013 Colloque AMPERE Advances in Solid State Broadband Magnetic Resonance (rok: 2013, ), Wydawca: National Center for Scientific Research "Demokritos"
    Data:
    konferencja 30.06-5.07.2013
    Status:
    Published
  11. Porównanie aktywności przeciwrodnikowej ekstraktów z wybranych roślin przyprawowych
    Authors:
    M. Samsonowicz, J. Piekut
    Conference:
    Żywność a bezpieczeństwo zdrowotne : XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19 września
    Status:
    Published
  1. Synteza i badania właściwości spektroskopowych kompleksów rutyny z wybranymi metalami
    Authors:
    I. Rudak, M. Kalinowska, M. Samsonowicz, W. Lewandowski
    Book:
    Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości (rok: 2014, tom: 2, strony: 699-706), Wydawca: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
    Status:
    Published
  2. Ocena zmian wyznacznika potencjału przeciwutleniającego wybranych ziół poddanych suszeniu
    Authors:
    J. Piekut, M. Samsonowicz, M. Angielczyk
    Book:
    Właściwości produktów i surowców żywnościowych. Wybrane zagadnienia (rok: 2014, tom: brak, strony: 259-268), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski
    Status:
    Published
  3. Spektroskopowe badania kwasu galusowego i jego kompleksów z cynkiem i miedzią
    Authors:
    P. Borys, M. Samsonowicz, M. Kalinowska, W. Lewandowski
    Book:
    Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości (rok: 2014, tom: 2, strony: 707-714), Wydawca: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
    Status:
    Published
  4. Ekstrakty ziołowe w aspekcie zawartości związków polifenolowych i aktywności przeciwutleniającej
    Authors:
    E. Regulska, M. Samsonowicz
    Book:
    Właściwości produktów i surowców żywnościowych. Wybrane zagadnienia (rok: 2014, tom: brak, strony: 227-237), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski
    Status:
    Published
  5. Ocena wpływu wybranych kationów metali na aktywność przeciwrodnikową etanolowych i wodnych ekstraktów tymianku i oregano
    Authors:
    M.Samsonowicz
    Book:
    Właściwości produktów i surowców żywnościowych. Wybrane zagadnienia (rok: 2014, tom: brak, strony: 238-247), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Oddział Małopolski
    Status:
    Published
  6. Analiza ekstraktów etanolowych wybranych roślin przyprawowych
    Authors:
    Piekut J., Bagińska A., Bagiński M.
    Book:
    Nauka i przemysł : metody spektroskopowe w praktyce, nowe wyzwania i możliwości (rok: 2013, tom: -, strony: 177-183), Wydawca: Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej
    Status:
    Published