Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 52 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Malinowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  2. Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polim...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  3. Zbilansowana dieta środkowo-europejska w terapii zespołu metabolicznego - nowoczesne podejście żywieniowe (CED-MED)

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Bajerska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Rozpoznanie czynników ekologicznych determinujących występowanie szkód powodowanych przez niedźwiedzie brunatne (Ursus a...

    Konkurs: HARMONIA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Nuria Selva Fernandez

    Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

  5. Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach anty...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Aleksandra Duda-Chodak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  6. Analiza alkaloidów oraz składników potencjalnie niebezpiecznych dla zdrowia człowieka w surowcach roślinnych pochodzenia...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Filipiak-Szok

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Chemii

  7. Ocena możliwości występowania grzybów mikroskopowych oraz mikotoksyn w jajach pozyskiwanych z różnych systemów utrzymani...

    Konkurs: SONATA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Szablewski

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Badania nad biodostępnością wybranych składników mineralnych w warunkach in vitro i in vivo z chleba bezglutenowego wzbo...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Julita Reguła

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  9. Ocena wydolności serca u dzieci z niewydolnością jelit żywionych przewlekle pozajelitowo.

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ5

    Kierownik: dr Joanna Friedman-Gruszczyńska

    Instytut "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka"

  10. Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  11. Zależna od sprzężonego kwasu linolowego (CLA) aktywacja transkrypcyjna PPAR-badanie molekularnych mechanizmów potencjaln...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Teresa Leszczyńska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  12. Wpływ zmodyfikowanej o oleje roślinne diety zachodniej na proces gojenia ran skórnych myszy

    Konkurs: OPUS 25 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Wiśniewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  13. Wpływ diety na rozwój chorób autoimmunologicznych - nowe inhibitory interleukiny 15 w grupie pokarmowych polifenoli oraz...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Barbara Żyżyńska-Granica

    Warszawski Uniwersytet Medyczny

  14. Potencjał prozdrowotny owoców śliwy tarniny (Prunus spinosa L.) w stanach zapalnych przewodu pokarmowego – badania in vi...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Magiera

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  15. Wpływ modulacji mikrobioty jelitowej indukowanej β-fruktanami typu inuliny cykorii na parametry metaboliczne i biomarker...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Urszula Krupa-Kozak

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  16. Chemiczne i biologiczne transformacje nanocząstek na bazie metali i ich rola w transmisji nowo pojawiających się zaniecz...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Izabela Jośko

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  17. Rola bakterii fermentacji mlekowej pochodzących z żywności w neuroprotekcji poprzez utrzymanie homeostazy dolnego odcink...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Dorota Zielińska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

  18. Żywieniowe źródła salicylanów a zaburzenia angiogenezy łożyska w preeklampsji.

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Suliburska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  19. Wielopoziomowa analiza molekularna hepatoprotekcyjnego działania ziół leczniczych w przeciwdziałaniu dysfunkcjom wątroby...

    Konkurs: OPUS 22 (LAP) , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Chandra Pareek

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych

  20. Wpływ fleksitariańskiego okna żywieniowego na zaburzenia metaboliczne u młodych mężczyzn o normalnej masie ciała: random...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Marta Lonnie

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  21. Poprawa bezpieczeństwa terapeutycznego pacjentów nowotworowych żywionych pozajelitowo. Wzajemny wpływ leków wspomagający...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ5

    Kierownik: Szymon Tomczak

    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

  22. KETO-MINOX: Wpływ izokalorycznej, redukcyjnej diety ketogenicznej na metabolizm, stan zapalny, wybrane parametry odżywie...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Natalia Drabińska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  23. Skład chemiczny, właściwości antyoksydacyjne i związane z nimi molekularne mechanizmy działania ekstraktów z zielonej he...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Kochman

    Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Wydział Nauk o Zdrowiu

  24. Nowe glikozydy flawonoidowe z atomem chloru o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Krawczyk-Łebek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  25. Wpływ bakterii z rodzaju Lactoccus i Leuconostoc na wzmacnianie bariery jelitowej - od identyfikacji potencjalnie probio...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Kowalczyk

    Instytut Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk

  26. Zmienność genetyczna topoli czarnej (Populus nigra L.) w Polsce: wpływ działalności człowieka na integralność genetyczną...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Weronika Żukowska

    Instytut Dendrologii Polskiej Akademii Nauk

  27. Mikrobiom powietrza - charakterystyka mikroorganizmów bytujących w pyle zawieszonym w powietrzu obszaru miejskiego i ich...

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Philips

    Instytut Chemii Bioorganicznej Polskiej Akademii Nauk

  28. Otrzymywanie i ocena aktywności biologicznej nowych biotynylowanych analogów flawonoidów chmielu.

    Konkurs: SONATA 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Monika Stompor-Gorący

    Uniwersytet Rzeszowski

  29. Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem witaminy K2 w progresji miażdżycy

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Franczyk-Żarów

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  30. Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego ...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aneta Koronowicz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  31. Screening bioaktywności leków przeciwpasożytniczych in vitro - badania transkryptomiczne i metabolomiczne nicienia pasoż...

    Konkurs: PRELUDIUM 19 , panel: NZ9

    Kierownik: Iwona Polak

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Biologii i Biotechnologii

  32. Żywa Biblioteka. Pedagogiczne studium przestrzeni spotkania z Innym

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: HS6

    Kierownik: dr hab. Ewa Kurantowicz

    Dolnośląska Szkoła Wyższa

  33. Ku 'fenomenologii głębi' zindywidualizowanego ucieleśnienia

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: HS1

    Kierownik: dr hab. Jagna Brudzińska

    Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk

  34. Badanie wpływu Lactobacillus plantarum ATCC14917 na gospodarkę żelaza u szczurów na diecie wysokotłuszczowej

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Skrypnik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  35. Salicornia europaea L. - roślina uprawna wolna od mikroorganizmów patogennych dla człowieka (Sali-Food)

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Katarzyna Hrynkiewicz

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

  36. Wyjaśnienie kontrowersyjnej roli kwasu palmitooleinowego w dietoprofilaktyce zaburzeń homeostazy węglowodanów i lipidów...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Edyta Gendaszewska-Darmach

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  37. Mechanizmy działania 1-3,1-4-beta-D-glukanu z owsa we wczesnych stadiach kancerogenezy okrężnicy

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Joanna Gromadzka-Ostrowska

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

  38. Związek pomiędzy wzorcami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet po menopauzie

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Aleksandra Skoczek-Rubińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  39. Dieta i ludzki mikrobiom jelitowy jako źródła N-acylowanych amin będących ligandami receptorów GPCR.

    Konkurs: SONATINA 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Drzazga

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  40. Potencjał prozdrowotny owoców jarzębu pospolitego (Sorbus aucuparia L.) - badania in vitro

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Rutkowska

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  41. Ślady molekularne w "-omikach" ludzi epoki Neolitu pozostawione przez procesy adaptacyjne a początek chorób związanych z...

    Konkurs: SONATA BIS 7 , panel: NZ5

    Kierownik: dr Karolina Wielgus

    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydział Lekarski

  42. Wpływ prozdrowotnych oddziaływań soku oraz wytłoków z malin na funkcjonowanie naczyń tętniczych szczura i parametry stre...

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: NZ7

    Kierownik: Ewa Kucharczyk

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Medycznych

  43. Charakterystyka, jakość metodologiczna i ryzyko błędu systematycznego w badaniach opublikowanych jako przeglądy systemat...

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ7

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Bała

    Uniwersytet Jagielloński- Collegium Medicum, Collegium Medicum, Wydział Lekarski

  44. Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) wzglę...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Mariola Drozdowska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  45. Badanie molekularnych mechanizmów wpływu młodych pędów buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) na indukcję apoptozy w komór...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Piasna-Słupecka

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  46. Wpływ kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę - badanie proapo...

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dominik Domagała

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  47. Mechanizmy interakcji beta-glukan-arabinoksylan oraz ich wpływ na właściwości prozdrowotne ziarna owsa (Avena sativa L.)...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Cyran

    Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowy Instytut Badawczy

  48. Zapobieganie potranslacyjnym modyfikacjom białek

    Konkurs: HARMONIA 1 , panel: NZ3

    Kierownik: prof. Grzegorz Bartosz

    UNIWERSYTET ŁÓDZKI, UNIWERSYTET ŁÓDZKI, Katedra Biofizyki Molekularnej

  49. Wpływ suplementacji diety bezglutenowej mieszaniną krótko- i długołańcuchowych fruktanów typu inuliny na profil lotnych ...

    Konkurs: PRELUDIUM 11 , panel: NZ9

    Kierownik: Natalia Drabińska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  50. Esencjalizm psychologiczny, doświadczenie z przyrodą i język jako czynnki wpływające na rozwój myślenia o kategoriach is...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: HS6

    Kierownik: dr Andrzej Tarłowski

    Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Warszawie, Wydział Psychologii