Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zależna od sprzężonego kwasu linolowego (CLA) aktywacja transkrypcyjna PPAR-badanie molekularnych mechanizmów potencjalnie przeciwnowotworowego działania kwasów tłuszczowych żółtek jaj wzbogaconych w CLA

2011/03/B/NZ9/01423

Słowa kluczowe:

Sprzężony kwas linolowy (CLA) przeciwnowotworowe właściwości CLA izomer cis9,trans11-CLA izomer trans10,cis12-CLA receptory aktywowane przez proliferatory peroksysomów (PPAR) aktywacja zależnych od liganda czynników transkrypcyjnych zależna od receptorów PPAR regulacja ekspresji genów saRNA (RNAa) siRNA (RNAi) nowotwory linie komórkowe agonista/antagonista receptorów PPAR czerniak rak piersi rak prostaty nutrigenomika substancje odżywcze żywność wzbogacona nutraceutyki

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka
  • NZ1_1: Biologia molekularna

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Teresa Leszczyńska 

Liczba wykonawców projektu: 10

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 755 460 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-06

Zakończenie projektu: 2016-08-05

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Inkubator CO2. Za kwotę 25 000 PLN
  2. Komora do badań PCR.
  3. Mikroskop odwrówcony.
  4. Komora laminarna z modułem do hodowli w warunkach atmosfery CO2/O2.
  5. Termocykler Real-Time PCR. Za kwotę 155 000 PLN
  6. Komora laminarna typu Biohazard. Za kwotę 45 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (3)
  1. Fatty acids of CLA-enriched egg yolks can induce transcriptional activation of PPAR receptors in MCF-7 breast cancer cells
    Autorzy:
    Aneta A. Koronowicz Paula Banks, Adam Master Dominik Domagała Ewelina Piasna-Słupecka, Mariola Drozdowska, Elhbieta Sikora and Piotr Laidler
    Czasopismo:
    PPAR Research (rok: 2017, tom: 2017, strony: 12 page), Wydawca: Hindawi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1155/2017/2865283 - link do publikacji
  2. Dietary conjugated linoleic acid affects blood parameters, liver morphology and expression of selected hepatic genes in laying hens
    Autorzy:
    Aneta A. Koronowicz, Paula Banks, Beata Szymczyk, Teresa Leszczyńska, Adam Master, Ewelina Piasna, Wojciech Szczepański, Dominik Domagała, Aneta Kopeć, Ewa Piątkowska and Piotr Laidler
    Czasopismo:
    British Poultry Science (rok: 2016, tom: 57, strony: ISSN: 0007-1668 (Print) 1466-1799 (Online)), Wydawca: Taylor & Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/00071668.2016.1192280 - link do publikacji
  3. PPAR A and G receptors expressed from vectors containing CMV promoter can regulate self-transcription in the presence of fatty acids from CLA-enriched egg yolks - a new model for studies on PPAR ligands
    Autorzy:
    Koronowicz Aneta A., Master Adam, Banks Paula, Piasna-Słupecka Ewelina, Domagała Dominik, Drozdowska Mariola and Leszczyńska Teresa
    Czasopismo:
    Plos One (tom: brak, strony: brak), Wydawca: Public Library of Science
    Status:
    Złożona
  4. Effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) and thermal processing on fatty acid composition of enriched chicken meat
    Autorzy:
    Franczyk-Zarów, Magdalena; Koronowicz, Aneta; Szymczyk, Beata; Biezanowska-Kopec , Renata; Leszczynska, Teresa
    Czasopismo:
    Journal of Animal and Feed Sciences (rok: 2017, tom: 26(3), strony: 236–246), Wydawca: The Kielanowski Institute of Animal Physiology and Nutrition, Polish Academy of Sciences, Jabłonna, Poland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.22358/jafs/76184/2017 - link do publikacji
  5. Fatty acid extract from CLA-enriched egg yolks can mediate transcriptome reprogramming of MCF-7 cancer cells to prevent their growth and proliferation
    Autorzy:
    Aneta A. Koronowicz, Paula Banks, Dominik Domagała, Adam Master, Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna, Mariola Marynowska and Piotr Laidler
    Czasopismo:
    Genes & Nutrition (rok: 2016, tom: 0,473611111111111, strony: brak), Wydawca: BioMed Central
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1186/s12263-016-0537-z - link do publikacji
  6. Effect of Fatty Acid extract from CLA-enriched egg yolks on cellular stress response and apoptosis in MCF-7 breast cancer cells
    Autorzy:
    Aneta Agnieszka Koronowicz, Mariola Drozdowska, Paula Banks, Ewelina Piasna-Słupecka, Dominik Domagała, Adam Master, Teresa Leszczyńska
    Czasopismo:
    Journal of Functional Foods , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  1. Antagonistic effect of Cla isomers on expression of selected cell cycle genes in cancer cells
    Autorzy:
    Aneta Koronowicz; Elzbeta Sikora; Adam Master; Dominik Domagała; Piotr Laidler; Teresa Leszczyńska
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference (FENS) (rok: 2015, ), Wydawca: Karger; Annals of Nutrition & Metabolism
    Data:
    konferencja October 20–23
    Status:
    Opublikowana
  2. Dietary conjugated linoleic acid upregulates detoxification genes in non-alcoholic fatty liver of isa brown hens
    Autorzy:
    Teresa Leszczynska; Aneta Koronowicz; Wojciech Szczepanski; Paula Banks; Ewelina Piasna; Ewa Piątkowska; Aneta Kopeć; Katarzyna Zajac; Dominik Domagala; Piotr Laidler
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference (FENS) (rok: 2015, ), Wydawca: Karger; Annals of Nutrition and Metabolism
    Data:
    konferencja Berlin; October 20–23
    Status:
    Opublikowana
  3. Effect of fatty acid extracts from cla-enriched and non-enriched egg yolks on MCF-7 transcriptome profile
    Autorzy:
    Aneta Koronowicz; Paula Banks; Dominik Domagała; Adam Master; Piotr Laidler; Teresa Leszczynska.
    Konferencja:
    12th European Nutrition Conference (FENS) (rok: 2015, ), Wydawca: Karger; Annals of Nutrition and Metabolism
    Data:
    konferencja October 20–23, 2015
    Status:
    Opublikowana