Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka

2015/17/D/NZ9/01959

Słowa kluczowe:

mikroflora przewodu pokarmowego sposób żywienia wzór żywieniowy metabolizm lipidów metabolizm grup jednowęglowych

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ4_11: Metabolizm
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Anna Malinowska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: SONATA 9 - ogłoszony 2015-03-16

Przyznana kwota: 569 840 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2016-03-03

Zakończenie projektu: 2020-03-02

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Notebook. Za kwotę 7 047 PLN
  2. Tłok z korbowodem i cylindrem do sprężarki. Za kwotę 6 562 PLN
  3. Dygestoria (2 szt.). Za kwotę 34 000 PLN
  4. Kolumna do chromatografii gazowej. Za kwotę 4 500 PLN
  5. Pipety wielokanałowe (3 szt.). Za kwotę 11 100 PLN
  6. Termomikser z wkładem na 24 probówki. Za kwotę 6 000 PLN
  7. Oprogramowanie "Dieta 5.0". Za kwotę 5 000 PLN
  8. Degazer do HPLC Merck Hitachi. Za kwotę 15 000 PLN
  9. Kapilara do spektometru masowego. Za kwotę 4 500 PLN
  10. zestaw do wytrząsania próbek.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Dietary, anthropometric, and biochemical factors influencing plasma choline, carnitine, trimethylamine, and trimethylamine N-oxide concentrations
    Autorzy:
    Anna M. Malinowska, Artur Szwengiel, Agata Chmurzynska
    Czasopismo:
    International Journal of Food Sciences and Nutrition (rok: 2016, tom: brak, strony: 45299), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/09637486.2016.1256379 - link do publikacji
  2. Human gut microbiota composition and its predicted functional properties in people with western and healthy dietary patterns.
    Autorzy:
    Malinowska AM, Kok DE, Steegenga WT, Hooiveld GJEJ, Chmurzynska A.
    Czasopismo:
    European Journal of Nutrition (rok: 2022, tom: online, strony: 45308), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00394-022-02928-6 - link do publikacji
  3. Diet, trimethylamine metabolism and mitochondrial DNA: an observational study
    Autorzy:
    Bordoni L, Malinowska AM, Petracci I, Szwengiel A, Gabbianelli R, Chmurzynska A.
    Czasopismo:
    Molecular Nutrition & Food Research (rok: 2022, tom: 66(13), strony: 45300), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/mnfr.202200003 - link do publikacji
  4. Easy Diet Screener: a quick and easy tool for determining dietary patterns associated with lipid profile and body adiposity.
    Autorzy:
    Malinowska AM.
    Czasopismo:
    Journal of Human Nutrition and Dietetics (rok: 2022, tom: 35(3), strony: 590-604), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/jhn.12973 - link do publikacji
  5. Ex vivo folate production by fecal bacteria does not predict human blood folate status: associations between dietary patterns, gut microbiota, and folate metabolism.
    Autorzy:
    Malinowska AM, Schmidt M, Kok DE, Chmurzynska A.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2022, tom: 156, strony: 111290), Wydawca: ScienceDirect
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2022.111290 - link do publikacji
  6. Experimental capacity of human fecal microbiota to degrade fiber and produce short-chain fatty acids is associated with diet quality and anthropometric parameters
    Autorzy:
    Malinowska AM, Majcher M, Hooiveld GJEJ, Przydatek H, Szaban M, Kurowiecka A, Schmidt M.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2022, ), Wydawca: ScienceDirect
    Status:
    Złożona