Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Skład chemiczny, właściwości antyoksydacyjne i związane z nimi molekularne mechanizmy działania ekstraktów z zielonej herbaty matcha – badania in vitro

2021/41/N/NZ9/02449

Słowa kluczowe:

Matcha Camellia sinensis zielona herbata katechiny potencjał antyoksydacyjny skład chemiczny enzymy antyoksydacyjne THP1

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_012: Prewencja chorób człowieka
  • NZ3_002: Fizjologia komórki

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Wydział Nauk o Zdrowiu

woj. zachodniopomorskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Joanna Alicja Kika 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 20 - ogłoszony 2021-03-15

Przyznana kwota: 200 151 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-01-21

Zakończenie projektu: 2025-11-20

Planowany czas trwania projektu: 46 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. Matcha Green Tea: Chemical Composition, Phenolic Acids, Caffeine and Fatty Acid Profile
    Autorzy:
    Joanna Kika, Karolina Jakubczyk, Alicja Ligenza, Dominika Maciejewska-Markiewicz, Kinga Szymczykowska, Katarzyna Janda-Milczarek
    Czasopismo:
    Foods (rok: 2024, tom: 13, strony: 1167), Wydawca: mdpi
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/foods13081167 - link do publikacji