Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Związek pomiędzy wzorcami podjadania i wyborem pożywienia a zdrowiem metabolicznym kobiet po menopauzie

2018/29/N/NZ9/01700

Słowa kluczowe:

przekąska podjadanie wzorce podjadania zaburzenia metaboliczne kobiety po menopauzie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ5_1: Etiologia chorób człowieka
  • NZ4_11: Metabolizm

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Aleksandra Skoczek-Rubińska 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 210 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-28

Zakończenie projektu: 2023-01-27

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Inflammatory Potential of Diet Is Associated with Biomarkers Levels of Inflammation and Cognitive Function among Postmenopausal Women
    Autorzy:
    Skoczek-Rubińska A, Muzsik-Kazimierska A, Chmurzynska A, Jamka M, Walkowiak J, Bajerska J
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 2323), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13072323 - link do publikacji
  2. Snacking may improve dietaryfiber density and is associated with alower body mass index in postmenopausal women
    Autorzy:
    Aleksandra Skoczek-Rubińska, Agata Muzsik-Kazimierska, Agata Chmurzynska, Jarosław Walkowiak, JoannaBajerska
    Czasopismo:
    Nutrition (rok: 2021, tom: 83, strony: 111063), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nut.2020.111063 - link do publikacji
  3. The Association between Fat Taste Sensitivity, Eating Habits, and Metabolic Health in Menopausal Women
    Autorzy:
    Skoczek-Rubińska A, Chmurzynska A, Muzsik-Kazimierska A, Bajerska J
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 4506), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13124506 - link do publikacji
  4. The consumption of energy dense snacks and some contextual factors of snacking may contribute to higher energy intake and body weight in adults
    Autorzy:
    Skoczek-Rubińska A, Bajerska J
    Czasopismo:
    Nutrition Research (rok: 2021, tom: 96, strony: 20-36), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nutres.2021.11.001 - link do publikacji
  5. Plasma fatty acid composition and some markers of dietary habits are associated with cardiovascular disease risk determined by an atherogenic plasma index in postmenopausal women
    Autorzy:
    Joanna Bajerska, Aleksandra Skoczek-Rubińska, Lidia Małczak, Vesna Vucic, Aleksandra Arsic, Milica Kojadinovic, Danijela Ristic-Medic
    Czasopismo:
    Nutrition Research (rok: 2023, tom: 115, strony: 47-60), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nutres.2023.05.008 - link do publikacji