Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 20 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Drogi powstawania związków zapachowych w polskich regionalnych produktach mleczarskich wytwarzanych według tradycyjnej t...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  2. Glikozydy monoterpenowe - nowe dwufunkcyjne substancje spożywcze.

    Konkurs: SONATA 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Mariusz Dziadas

    Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej

  3. Opracowanie nowych metodyk oznaczania związków bioaktywnych i zapachowych w próbkach owoców miechunki peruwiańskiej (Phy...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: ST4

    Kierownik: Magdalena Kupska

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  4. Czynniki środowiskowo-klimatyczne wpływające na rozwój mikroorganizmów, zdolnych do równoczesnej bioremediacji węglowodo...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Brzeszcz

    Instytut Nafty i Gazu - Państwowy Instytut Badawczy

  5. Wykorzystanie kompleksowego profilowania związków lotnych (flavoromiki) do identyfikacji związków odpowiedzialnych za za...

    Konkurs: OPUS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. Ocena profilu związków lotnych zapachowych aromatu chleba bezglutenowego i badania nad jego poprawą na podstawie różnic ...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Mariusz Pacyński

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  7. Badanie tradycyjnych i nowych surowców kawy zbożowej pod kątem składników aromatycznych i neuroaktywnych

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Renata Zawirska-Wojtasiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Wpływ skażenia gleby wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi na zmiany populacyjne mikroorganizmów glebowych or...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Roman Marecik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  9. Nowe podejścia analityczne w chemii żywności – cienkowarstwowa mikroekstrakcja do fazy stałej (TF-SPME) do analizy subst...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Martyna Wieczorek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  10. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne jako potencjalne czynniki zaburzające funkcje jajnika oraz promujące rozwój n...

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Kozubek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

  11. Demetalizacja osadów ściekowych w kierunku otrzymania surowców do produkcji bezpiecznych pofermentów i kompostów

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Siatecka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  12. Ocena ryzyka dla zdrowia człowieka na podstawie analizy biomarkerów narażenia związanego z pobraniem kancerogennych wiel...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ7

    Kierownik: Andrzej Starski

    Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (NIZP - PZH)

  13. Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładz...

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Jacek Łyczko

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  14. Związki aktywne zapachowo kształtujące aromat polskich miodów pitnych. Wpływ mikroflory i zabiegów technologicznych na i...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  15. Tworzenie się pochodnych wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w biowęglach i ich biodostępność oraz trwałość ...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Bożena Czech

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Wydział Chemii

  16. Wpływ zanieczyszczenia środowiska metalami ciężkimi oraz węglowodorami aromatycznymi na jakość pszczoły miodnej i murark...

    Konkurs: OPUS 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Hajnalka Szentgyörgyi

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  17. Poszukiwanie nowych szczepów drożdży zdolnych do produkcji naturalnych aromatów, barwników i polimerów

    Konkurs: SONATA 11 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Jolanta Mierzejewska

    Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

  18. Środowiskowe bakterie glebowe - zmiany we właściwościach powierzchniowych i fizjologii komórek w obecności chlorowych po...

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Wojciech Smułek

    Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

  19. Kluczowe związki odpowiedzialne za zapach i smak wybranych warzyw z rodziny kapustowatych. Tworzenie i przemiany w proce...

    Konkurs: HARMONIA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  20. Unieruchomiona lakaza grzybowa jako uniwersalny katalizator w transformacji związków aromatycznych

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Kamila Wlizło

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Biologii i Biotechnologii