Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie tradycyjnych i nowych surowców kawy zbożowej pod kątem składników aromatycznych i neuroaktywnych

2011/01/B/NZ9/01060

Słowa kluczowe:

kawa zbożowa cykoria jęczmień żyto burak cukrowy karczochy głóg aromat alkaloidy beta-karbolinowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Renata Zawirska-Wojtasiak 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 284 850 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-01

Zakończenie projektu: 2014-12-11

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Autosampler. Za kwotę 20 500 PLN
  2. Oprogramowanie systemu ANALSENS. Za kwotę 30 000 PLN
  3. Wagosuszarka. Za kwotę 4 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Chlorogenic acid in raw materials for the production of chicory coffee
    Autorzy:
    R. Zawirska-Wojtasiak, E. Wojtowicz, K. Przygoński, M. Olkowicz
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture (rok: 2014, tom: 94, strony: 2118-2123), Wydawca: Society of Chemical Industry by John Wiley & Sons Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jsfa.6532 - link do publikacji
  2. Bioactive β-carbolines norharman and harman in traditional and novel raw materials for chicory coffee
    Autorzy:
    Elżbieta Wojtowicz Renata Zawirska-Wojtasiak, Krzysztof Przygoński, Sylwia Mildner-Szkudlarz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2015, tom: 175, strony: 280-283), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2014.11.143 - link do publikacji