Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wykorzystanie kompleksowego profilowania związków lotnych (flavoromiki) do identyfikacji związków odpowiedzialnych za zapach olejów tłoczonych na zimno i dróg ich powstawania.

2012/07/B/NZ9/01634

Słowa kluczowe:

aromat żywności kluczowe związki zapachowe flavoromika oleje tłoczone na zimno

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Henryk Jeleń 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 4 - ogłoszony 2012-09-15

Przyznana kwota: 476 500 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2013-07-01

Zakończenie projektu: 2016-06-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Rozbudowa posiadanego autosamplera MPS (Gerstel) o opcje SPME. Za kwotę 65 000 PLN
  2. Sprężarka do modulatora w GCxGC-ToFMS. Za kwotę 15 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Determination of hexanal - an indicator of lipid oxidation by static headspace gas chromatography (SHS-GC) in fat - rich food matrices
    Autorzy:
    Mohammad Hassan Azarbad, Henryk Jeleń
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2015, tom: 8, strony: 1727-1733), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-014-0043-0 - link do publikacji
  2. Flavoromics approach in monitoring changes in volatile compounds of virgin rapeseed oil caused by seed roasting
    Autorzy:
    Anna Gracka, Henryk H. Jeleń, Małgorzata Majcher, Aleksander Siger, Anna Kaczmarek
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2016, tom: 1428, strony: 292-304), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  3. Storage - induced changes in volatile compounds in argan oils obtained from raw and roasted kernels
    Autorzy:
    A. Gracka, M. Majcher, E. Kludska, J. Hradecky, J. Hajslova, H. Jeleń
    Czasopismo:
    Journal of American Oil Chemists Society (rok: 2018, ), Wydawca: Springer
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.1002/aocs.12148 - link do publikacji
  4. Volatile compounds and other indicators of quality for cold pressed rapeseed oils obtained from peeled, whole, flaked and roasted seeds
    Autorzy:
    Anna Gracka, Marianna Raczyk, Jaromir Hradecky, Jana Hajslova, Sławomir Jesiorski, Gyorgi Karlovits, Henryk Jeleń
    Czasopismo:
    European Journal of Lipid Science and Technology (rok: 2017, tom: 119, strony: 1600328), Wydawca: Wiley-VCH
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/ejlt.201600328 - link do publikacji
  5. Static Headspace Extraction with Compounds trapping for the Analysis of Volatile Lipid Oxidation Products
    Autorzy:
    H. Jeleń, A. Gracka, B. Myśków
    Czasopismo:
    Food Analytical Methods (rok: 2017, tom: 10, strony: 2729-2734), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12161-017-0838-x - link do publikacji
  1. Application of SPME in Food Analysis - Flavor and Off-Flavor Sampling
    Autorzy:
    Henryk Jeleń, Małgorzata Majcher, Anna Gracka
    Książka:
    Solid Phase Microextraction: Recent Developments and Applications (rok: 2017, tom: 8, strony: 223-246), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana