Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 19 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Identyfikacja peptydów o właściwościach przeciwutleniających otrzymanych z białek wybranych gatunków owadów jadalnych....

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Zielińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  2. Olej rzepakowy o zwiększonej zawartości związków bioaktywnych - nowe metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej i ...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Tułodziecka

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  3. Określenie składu chemicznego, właściwości prozdrowotnych i aktywności przeciwutleniającej owoców gruszy pospolitej (Pyr...

    Konkurs: SONATA 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  4. Badanie aktywności przeciwutleniającej enzymatycznych hydrolizatów białek lnu

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Karamać

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  5. Kiedy liofilizacja ma sens? Aktywność przeciwutleniająca i biodostępność związków bioaktywnych w proszkach z wytłoków ow...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Krajewska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  6. Interakcje białka oraz hydrolizatów białkowych z kwasami hydroksycynamonowymi o właściwościach przeciwutleniających w ba...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Grażyna Budryn

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  7. Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym – rola interakcji, biodostępności i bioprzyswaj...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  8. Bakterie wspomagające wzrost roślin (PGPB) - czy to tylko przyjazny środowisku biopreparat? Wpływ na mikrobiom glebowy, ...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  9. Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej - ...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Urszula Gawlik-Dziki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  10. Aktywność biologiczna etanolowego ekstraktu miejskiego propolisu i pullulanowego filmu jadalnego z jego dodatkiem

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Pobiega

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Wydział Nauk o Żywności

  11. Czy nowe syntetyczne amfifilowe antyoksydanty są bezpieczne?

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dobrochna Rabiej-Kozioł

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  12. Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców wiśni

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  13. Aktywność biologiczna antocyjanów acylowanych oraz ich oddziaływanie z mimetyczną błoną lipidową i albuminą ludzką...

    Konkurs: PRELUDIUM 13 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Paulina Strugała-Danak

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  14. Zastosowanie drożdży do otrzymywania cennych naturalnych flawonoidów występujących w naturze w niewielkich ilościach...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Sandra Sordon

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  15. Charakterystyka gatunku Gaultheria procumbens L. (Ericaceae) jako źródła substancji roślinnych o potencjalnej aktywności...

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ7

    Kierownik: dr Piotr Michel

    Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Wydział Farmaceutyczny

  16. Porównanie potencjału chemoprewencyjnego różnych odmian wybranych owoców jadalnych.

    Konkurs: PRELUDIUM 10 , panel: NZ9

    Kierownik: Izabela Koss-Mikołajczyk

    Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny

  17. Metabolity wtórne owoców, liści oraz gałązek rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides L.) jako naturalne substancje b...

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Anna Stochmal

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  18. Synbiotyki otrzymane na bazie kiełków roślin strączkowych - badania bezpieczeństwa, jakości odżywczej i prozdrowotnej w ...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Michał Świeca

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  19. Wpływ wysokiego ciśnienia hydrostatycznego na profil związków bioaktywnych, aktywność przeciwutleniającą, enzymatyczną i...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Wioletta Błaszczak

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN