Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie aktywności przeciwutleniającej enzymatycznych hydrolizatów białek lnu

2011/01/B/NZ9/00253

Słowa kluczowe:

enzymatyczna hydroliza białek len aktywność przeciwutleniająca

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Magdalena Karamać 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 198 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-09

Zakończenie projektu: 2014-12-08

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (5)
  1. Use of Different Proteases to Obtain Flaxseed Protein Hydrolysates with Antioxidant Activity
    Autorzy:
    Magdalena Karamać, Agnieszka Kosińska-Cagnazzo, Anna Kulczyk
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2016, tom: 17, strony: 1027 (13 stron)), Wydawca: MDPI- Open Access Publishing
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms17071027 - link do publikacji
  2. Antioxidant activity of hydrolysates prepared from flaxseed cake proteins using pancreatin
    Autorzy:
    Magdalena Karamać, Anna Kulczyk, Katarzyna Sulewska
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2014, tom: 64, strony: 227–233), Wydawca: De Gruyter Open
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.2478/pjfns-2013-0023 - link do publikacji
  1. Antioxidant activity of flaxseed protein hydrolysates in β-carotene-linoleic acid model system
    Autorzy:
    Karamać M., Amarowicz R., Sulewska K., Kulczyk A.
    Konferencja:
    12th Euro Fed Lipid Congress "Oils, Fats and Lipids: From Lipidomics to Industrial Innovation" (rok: 2014, ), Wydawca: European Federation for the Science and Technology of Lipids (Euro Fed Lipid)
    Data:
    konferencja 14-17 wrzesień
    Status:
    Opublikowana
  2. In vitro antioxidant activity of enzymatic hydrolysates prepared from flaxseed cake proteins
    Autorzy:
    Karamać M., Kulczyk A., Kosińska-Cagnazzo A., Sulewska K.
    Konferencja:
    Conference IAR&FR PAS Food and Quality of Life" (rok: 2014, ), Wydawca: Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences (IAR&FR PAS)
    Data:
    konferencja 22-23 maj
    Status:
    Opublikowana
  3. Izolacja białek z makuch lnianych z wykorzystaniem enzymów rozkładających polisacharydy
    Autorzy:
    Kopera M., Karamać M., Sulewska K.
    Konferencja:
    XI Seminarium Środowiskowe Młodych Pracowników Nauki "Bezpieczeństwo i jakość żywności" (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Nauki o Żywności IRZiBŻ PAN i Wydział Nauki o Żywności UWM w Olsztynie
    Data:
    konferencja 28 marzec
    Status:
    Opublikowana
  4. Enzymatic hydrolysis of proteins from flaxseed cake as a process that allows obtaining products with antioxidant activity
    Autorzy:
    Karamać M., Kulczyk A., Kosińska-Cagnazzo A., Amarowicz R.
    Konferencja:
    2014 Annual Conference & Exhibition (ISNFF) Functional Foods, Nutraceuticals, Natural Health Products, and Dietary Supplements" (rok: 2014, ), Wydawca: International Society for Nutraceuticals and Functional Foods (ISNFF)
    Data:
    konferencja 14-17 październik
    Status:
    Opublikowana
  5. Antiradical activity of enzymatic hydrolysates of flaxseed proteins as a function of their degree of hydrolysis
    Autorzy:
    Amarowicz R., Karamać M., Kosińska-Cagnazzo A., Kulczyk A.
    Konferencja:
    17th World Congress of Food Science & Technology (IUFoST) Research that resonate" (rok: 2014, ), Wydawca: International Union of Food Science and Technology (IUFoST)
    Data:
    konferencja 17-21 sierpień
    Status:
    Opublikowana