Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej - połączone badania in vitro i in silico

2019/33/B/NZ9/02186

Słowa kluczowe:

peroksydaza tarczycowa polifenole aktywność przeciwutleniająca aktywność przeciwnowotworowa inhibicja enzymów interakcje zespół metaboliczny

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Urszula Katarzyna Gawlik 

Liczba wykonawców projektu: 12

Konkurs: OPUS 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 935 300 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-02-01

Zakończenie projektu: 2025-02-24

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Some Dietary Phenolic Compounds Can Activate Thyroid Peroxidase and Inhibit Lipoxygenase-Preliminary Study in the Model Systems
    Autorzy:
    Ewa Habza-Kowalska, Agnieszka A. Kaczor, Damian Bartuzi, Jacek Piłat, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2021, tom: 22, strony: ), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms22105108 - link do publikacji
  2. Some Dietary Phenolic Compounds Can Activate Thyroid Peroxidase and Inhibit Lipoxygenase-Preliminary Study in the Model Systems
    Autorzy:
    Ewa Habza-Kowalska, Agnieszka A. Kaczor, Damian Bartuzi, Jacek Piłat, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2021, tom: 22, strony: ), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms22105108 - link do publikacji
  3. Mechanism of action and interactions between thyroid peroxi-dase (TPO) activators, lipoxygenase (LOX) and xanthine oxidase (XO) inhibitors derived from selected cereal sources
    Autorzy:
    Ewa Habza - Kowalska , Katarzyna Piwowarczyk , Jarosław Czyż , Urszula Gawlik - Dziki
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: MDPI
    Status:
    Złożona
  4. Mechanism of action and interactions between thyroid peroxi-dase (TPO) activators, lipoxygenase (LOX) and xanthine oxidase (XO) inhibitors derived from selected cereal sources
    Autorzy:
    Ewa Habza - Kowalska , Katarzyna Piwowarczyk , Jarosław Czyż , Urszula Gawlik - Dziki
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: -, strony: -), Wydawca: MDPI
    Status:
    Złożona
  5. Some Dietary Phenolic Compounds Can Activate Thyroid Peroxidase and Inhibit Lipoxygenase-Preliminary Study in the Model Systems
    Autorzy:
    Ewa Habza-Kowalska, Agnieszka A. Kaczor, Damian Bartuzi, Jacek Piłat, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2021, tom: 22, strony: ), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms22105108 - link do publikacji