Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 13 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Biodostępność i bioprzyswajalność związków polifenolowych w symulowanym układzie pokarmowym człowieka

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tarko

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  2. Funkcjonalizacja "małych" nanocebulek węglowych związkami polifenolowymi oraz ich potencjalne zastosowanie w bioczujnika...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: ST5

    Kierownik: dr hab. Marta Płońska-Brzezińska

    Uniwersytet w Białymstoku, Wydział Biologiczno-Chemiczny

  3. Określenie składu chemicznego, właściwości prozdrowotnych i aktywności przeciwutleniającej owoców gruszy pospolitej (Pyr...

    Konkurs: SONATA 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  4. Rola związków polifenolowych w aktywności antyoksydacyjnej i przeciwzapalnej in vitro garbnikowych surowców leczniczych ...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ7

    Kierownik: Izabela Nawrot-Hadzik

    Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej

  5. Mikroenkapsulacja synbiotyków wzbogaconych związkami polifenolowymi jako czynnik kształtujący potencjał prozdrowotny, pr...

    Konkurs: SONATA 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  6. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  7. Zmiany profilu związków polifenolowych owoców pod wpływem wysokiego ciśnienia z uwzględnieniem aktywności enzymów tkanko...

    Konkurs: PRELUDIUM 17 , panel: NZ9

    Kierownik: Justyna Szczepańska

    Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego

  8. Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby

    Konkurs: SONATA 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Bartosz Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  9. Poprawa atrakcyjności i wartości odżywczej przetworzonych owoców wiśni

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  10. Wielofunkcyjne materiały kompozytowe wzbogacane naturalnymi związkami polifenolowymi do potencjalnych zastosowań w inżyn...

    Konkurs: OPUS 14 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Katarzyna Cholewa-Kowalska

    Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Wydział Inżynierii Materiałowej i Ceramiki

  11. Właściwości fizyko-chemiczne i antyoksydacyjne wybranych odmian winogron i produkowanych z nich win w rejonie Polski poł...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Ireneusz Kapusta

    Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Biologiczno-Rolniczy

  12. Charakterystyka ekstraktów roślinnych zapobiegających przyłączaniu toksyny Shiga do receptorów Gb3.

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ1

    Kierownik: Magdalena Komiażyk-Mikulska

    Instytut Biologii Doświadczalnej im. M. Nenckiego Polskiej Akademii Nauk

  13. Związki polifenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Podsędek

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności