Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Polifenole malin i ich metabolity jako czynniki regulujące mechanizmy rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby

2018/31/D/NZ9/02196

Słowa kluczowe:

związki polifenolowe aktywność mikrobioty metabolizm lipidów i glukozy kwasy żółciowe mechanizmy zaburzeń metabolicznych w wątrobie szczury

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

woj. warmińsko-mazurskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Bartosz Fotschki 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: SONATA 14 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 1 295 260 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-06-18

Zakończenie projektu: 2023-06-17

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Systemy gradientowy HPLC z autosamplerem sprzężony z detektorem SPD-M20A DAD. Za kwotę 300 000 PLN
  2. Termostat blokowy.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Fructo-oligosaccharides and pectins enhance beneficial effects of raspberry polyphenols in rats with nonalcoholic fatty liver
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Jerzy Juśkiewicz Adam Jurgoński, Michał Sójka
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13, strony: 833), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13030833 - link do publikacji
  2. Stimulation of the intestinal microbiota with prebiotics enhances hepatic levels of dietary polyphenolic compounds, lipid metabolism and antioxidant status in healthy rats
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Wiesław Wiczkowski, Tomasz Sawicki, Michał Sójka, Kamil Myszczyński, Katarzyna Ognik, Jerzy Juśkiewicz1
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2022, tom: 160, strony: 111754), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2022.111754 - link do publikacji
  3. Dose-Related Regulatory Effect of Raspberry Polyphenolic Extract on Cecal Microbiota Activity, Lipid Metabolism and Inflammation in Rats Fed a Diet Rich in Saturated Fats
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Ewelina Cholewińska, Katarzyna Ognik, Michał Sójka, Joanna Milala, Joanna Fotschki, Wiesław Wiczkowski, Jerzy Juśkiewicz
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(2), strony: 354 (1-15)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15020354 - link do publikacji
  4. Prebiotics together with raspberry polyphenolic extract mitigate the development of nonalcoholic fatty liver diseases in Zucker rats
    Autorzy:
    Bartosz Fotschki, Michał Sójka, Monika Kosmala, Jerzy Juśkiewicz
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2023, tom: 15(2), strony: 3115 (1-15)), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu15143115 - link do publikacji