Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 23 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Oleje z nasion wybranych owoców jako potencjalne składniki suplementów diety i żywności prozdrowotnej

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adam Jurgoński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  2. Badania trwałości mostków cieczowych w układzie trójfazowym olej-woda-ciało stałe

    Konkurs: OPUS 1 , panel: ST8

    Kierownik: dr Izabela Polowczyk

    Politechnika Wrocławska, Wydział Chemiczny

  3. Dynamika populacji mikrobiologicznych powiązana z rozkładem oleju napędowego oraz oleju napędowego domieszkowanego biodi...

    Konkurs: PRELUDIUM 6 , panel: NZ9

    Kierownik: Mateusz Sydow

    Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

  4. Taniny borówki brusznicy (Vaccinium vitis-idaea L.) oraz dodatki olejów jako naturalne modulatory procesu biouwodorowani...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Szczechowiak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt

  5. Olej rzepakowy o zwiększonej zawartości związków bioaktywnych - nowe metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej i ...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Tułodziecka

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  6. Wpływ dodatku do dawki pokarmowej kwasu karnozynowego, selenowego preparatu drożdżowego lub selenianiu(VI) na stężenie k...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Marian Czauderna

    Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego PAN

  7. Wykorzystanie kompleksowego profilowania związków lotnych (flavoromiki) do identyfikacji związków odpowiedzialnych za za...

    Konkurs: OPUS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Jeleń

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  8. Wzbogacanie fosfolipidów z żółtka jaj kurzego w biologicznie aktywne nienasycone kwasy tłuszczowe w reakcjach enzymatycz...

    Konkurs: OPUS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Czesław Wawrzeńczyk

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  9. Zrównoważona etenoliza odnawialnych olejów z nasion za pomocą nowatorskich katalizatorów na bazie rutenu

    Konkurs: SONATA 19 , panel: ST4

    Kierownik: dr Juan Martinez Lopez

    Uniwersytet Warszawski, Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego

  10. Opracowanie trzech modelowych jedno- lub wielowarstwowych systemów powłokotwórczych ekstrakt/polisacharyd/białko/olej or...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: ST5

    Kierownik: Wiktoria Grzebieniarz

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  11. Wpływ zmodyfikowanej o oleje roślinne diety zachodniej na proces gojenia ran skórnych myszy

    Konkurs: OPUS 25 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Joanna Wiśniewska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  12. Rodzaj adsorbentu a skuteczność adsorpcji substancji niepożądanych z jadalnych olejów niszowych

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Kamil Czwartkowski

    Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Inżynierii Produkcji

  13. Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro

    Konkurs: OPUS 24 (LAP) , panel: NZ9

    Kierownik: dr Mirosław Kasprzak

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  14. Możliwość tworzenia mikromatryc roślinnych z różnych części morfologicznych jednego gatunku oraz modulowanie ich cech pr...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  15. Ograniczanie termicznej polimeryzacji w olejach jadalnych poprzez wzbogacanie surowcami pochodzenia naturalnego

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Fedko

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  16. Rozwój osobniczy aetozaura Stagonolepis olenkae: klucz do zrozumienia wczesnej ewolucji linii krokodylowej

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ8

    Kierownik: dr hab. Tomasz Sulej

    Instytut Paleobiologii im. Romana Kozłowskiego Polskiej Akademii Nauk

  17. Identyfikacja lipidomicznych biomarkerów rozpoznawania autentyczności olejów jadalnych wsparta profilowaniem DSC i chemo...

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Jolanta Tomaszewska-Gras

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  18. Specyficzność substratowa LPCATów z fotosyntetyzujących glonów jednokomórkowych akumulujących oleje, w reakcjach do przo...

    Konkurs: SHENG 1 , panel: NZ3

    Kierownik: prof. Antoni Banaś

    Uniwersytet Gdański, Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

  19. Czy nowe syntetyczne amfifilowe antyoksydanty są bezpieczne?

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dobrochna Rabiej-Kozioł

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  20. Dieta i ludzki mikrobiom jelitowy jako źródła N-acylowanych amin będących ligandami receptorów GPCR.

    Konkurs: SONATINA 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Drzazga

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  21. Projektowanie ekologicznych biodegradowalnych surfaktantów opartych na surowcach odnawialnych

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: ST8

    Kierownik: Magdalena Rudlicka

    Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie, Wydział Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych

  22. Mechanizm wyładowań elektrycznych rozwijających się w syntetycznych i naturalnych estrach biodegradowalnych pod wpływem ...

    Konkurs: SONATA 1 , panel: ST8

    Kierownik: dr Paweł Rózga

    Politechnika Łódzka, Wydział Elektrotechniki, Elektroniki, Informatyki i Automatyki

  23. Wpływ koloidów asocjacyjnych na aktywność antyoksydacyjną natywnych zwiazków fenolowych i stabilność oksydatywną oleju r...

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Krzysztof Dwiecki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu