Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 55 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Produkty termiczno-oksydacyjnej degradacji stigmasterolu i jego estrów - izolacja, frakcjonowanie i oraz ocena cytotoksy...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  2. Profil metabolomiczny i antyoksydacyjny fermentowanych mąk gryczanych oraz biopodatność fitozwiązków w modelu produktów ...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Zieliński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  3. Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polim...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. al...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paweł Satora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  5. Drogi powstawania związków zapachowych w polskich regionalnych produktach mleczarskich wytwarzanych według tradycyjnej t...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. Zdolność szczepów Lactobacillus helveticus do produkcji peptydów biologicznie aktywnych - właściwości antyoksydacyjne wy...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Skrzypczak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  7. Immobilizowane kultury bakteryjne do produkcji wodoru w fermentacyjnych procesach ciągłych

    Konkurs: ETIUDA 2 , panel: NZ9

    Kierownik: Roman Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  8. Badania kinetyki tworzenia produktów reakcji Maillarda w modelowych produktach zbożowych wzbogaconych w wytłoki owocowe...

    Konkurs: OPUS 5 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Sylwia Mildner-Szkudlarz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  9. Olej rzepakowy o zwiększonej zawartości związków bioaktywnych - nowe metody oznaczania aktywności przeciwutleniającej i ...

    Konkurs: PRELUDIUM 5 , panel: NZ9

    Kierownik: Agnieszka Tułodziecka

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Chemii

  10. Badanie wpływu polifenoli na postęp reakcji Maillarda w strategii projektowania żywności prozdrowotnej z dodatkiem rutyn...

    Konkurs: PRELUDIUM 4 , panel: NZ9

    Kierownik: Małgorzata Przygodzka

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  11. Ocena zdolności wytwarzania ramnolipidów przez bakterie biodegradujące ropopochodne w warunkach środowiskowych oraz okre...

    Konkurs: SONATA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Alicja Szulc

    Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

  12. Produkty naturalne pochodzące z rośliny Chelidonium majus jako potencjalne fotouczulacze w terapii fotodynamicznej (PDT)...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Alicja Warowicka

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Biologii

  13. Wpływ parametrów smażenia na zawartość estrów glicydylu w tłuszczach i smażonych produktach

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Magda Aniołowska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

  14. Charakterystyka produktów reakcji Maillarda powstających w procesie prażenia ziarna kakaowego oraz ich wpływ na aktywnoś...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Oracz

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  15. Immobilizowane kultury bakteryjne do produkcji wodoru w fermentacyjnych procesach ciągłych

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Roman Zagrodnik

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Chemii

  16. Wpływ hydrolizy kompleksów fitynowych z wykorzystaniem fitazy mikrobiologicznej na wskaźniki technologiczne procesu ferm...

    Konkurs: PRELUDIUM 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Dawid Mikulski

    Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, Wydział Nauk Przyrodniczych

  17. Kulturowe i społeczne aspekty konsumpcji i produkcji żywności w społecznościach lokalnych w świetle najnowszych zmian ge...

    Konkurs: PRELUDIUM 2 , panel: HS3

    Kierownik: Joanna Mroczkowska

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Historyczny, Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej

  18. Kontrola bioakumulacji niesterydowych leków przeciwzapalnych u dyniowatych: produkcja bezpiecznych warzyw vs. efektywne ...

    Konkurs: OPUS 26 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Urbaniak

    Uniwersytet Łódzki, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

  19. Wpływ skażenia gleby wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi na zmiany populacyjne mikroorganizmów glebowych or...

    Konkurs: OPUS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Roman Marecik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  20. Nanomodyfikacja i piroliza wytłoków jabłkowych w celu produkcji wydajnych biosorbentów do usuwania jonów metali ciężkich...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Kamila Koronkiewicz

    Politechnika Białostocka

  21. Ocena zdolności produkcji biosurfaktantów przez bakterie izolowane z wody morskiej oraz określenie ich roli w zwalczaniu...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Dominika Jama

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  22. Ocena potencjalnego toksykologicznego ryzyka związanego ze spożywaniem kwasów nukleinowych utlenionych podczas obróbki t...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Anna Kościelak

    Politechnika Gdańska

  23. Charakterystyka determinantów bakterii kwasu mlekowego i bakterii kwasu propionowego w kierunku współfermentacji jadalny...

    Konkurs: SONATA 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Kamil Piwowarek

    Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywności

  24. Opracowanie nowych procesów wytwarzania oraz sterylizacji funkcjonalnych napojów roślinnych z zastosowaniem technologii ...

    Konkurs: OPUS 23 , panel: ST8

    Kierownik: dr hab. Anna Dzimitrowicz

    Politechnika Wrocławska

  25. Mykogeniczne nanocząstki metali do stymulacji wzrostu roślin i zwiększenia produkcji roślinnej.

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Trzcińska-Wencel

    Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, Wydział Nauk Biologicznych i Weterynaryjnych

  26. Inżynieria szlaku sekrecyjnego u Yarrowia lipolytica projektowana na podstawie wyników badań omicznych dla usprawnienia ...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: Paulina Korpys-Woźniak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  27. Understanding the genetic basis of carrot vernalization

    Konkurs: POLONEZ BIS 2 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Pablo Cavagnaro

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa

  28. Usługi ekosystemowe, inwazyjne gatunki obce i agronomia. Czy możemy opuszczać grunty rolne dla ochrony rodzimej różnorod...

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Lenda

    Instytut Ochrony Przyrody Polskiej Akademii Nauk

  29. Badania nad mikrobiologicznym mechanizmem zwiększania produkcji biometanu z bioodpadów przez typowe materiały węglowe...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: ST8

    Kierownik: prof. Andrzej Białowiec

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  30. Demetalizacja osadów ściekowych w kierunku otrzymania surowców do produkcji bezpiecznych pofermentów i kompostów

    Konkurs: SONATA 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Siatecka

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  31. Zastosowanie zintegrowanego podejścia 3M (Makrofity-Mikrobiom-Modelowanie) do wyjaśnienia mechanizmów produkcji bioenerg...

    Konkurs: OPUS 22 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Ewa Wojciechowska

    Politechnika Gdańska, Wydział Inżynierii Lądowej i Środowiska

  32. Analiza eksperymentalna i numeryczna procesu szybkiego mrożenia próżniowego zintegrowanego z efektywnym systemem przecho...

    Konkurs: SONATA 17 , panel: ST8

    Kierownik: dr Michał Palacz

    Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  33. Sustainable nano-modified seawater-mixed concrete with enhanced service life

    Konkurs: POLONEZ BIS 1 , panel: ST8

    Kierownik: Sundar Rathnarajan

    Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska

  34. Efektywność energetyczna agrobiznesu w krajach Unii Europejskiej

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 3 , panel: HS4

    Kierownik: dr hab. Aldona Mrówczyńska-Kamińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Ekonomiczny

  35. Recykling organiczny materiałów biobazowych i bioodpadów – możliwości i ograniczenia

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Magdalena Zaborowska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii

  36. Charakterystyka bioaktywnych peptydów z keratyny z piór drobiowych oraz produktów ich przemian zachodzących w trakcie re...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Antoni Taraszkiewicz

    Politechnika Gdańska

  37. Czynniki transkrypcyjne jako narzędzia masowego działania w ulepszaniu cech przemysłowych u drożdży

    Konkurs: OPUS 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewelina Celińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  38. Odpowiedź na warunki stresowe u Staphylococcus aureus: wpływ na entetotoksyczność i metycylinooporność w warunkach stres...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Gajewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  39. Związki lotne jako czynniki modyfikujące fermentację żwaczową, produkcję metanu i cechy funkcjonalne mleka krów

    Konkurs: OPUS 20 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Robert Kupczyński

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

  40. Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem witaminy K2 w progresji miażdżycy

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Franczyk-Żarów

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  41. Modelowanie metalurgicznych, trybologicznych i zrównoważonych aspektów w energooszczędnej obróbce New Metastable Beta Ti...

    Konkurs: POLS , panel: ST8

    Kierownik: dr Munish Gupta

    Politechnika Opolska, Wydział Mechaniczny

  42. Monitorowanie struktury zespołów mikroorganizmów w glebach zanieczyszczonych związkami ropopochodnymi inokulowanych szcz...

    Konkurs: PRELUDIUM 2 , panel: NZ9

    Kierownik: Magdalena Pacwa-Płociniczak

    Uniwersytet Śląski w Katowicach, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

  43. Przyjazne dla środowiska technologie zagospodarowania biomasy wodorostów morskich na produkty użyteczne dla zrównoważone...

    Konkurs: OPUS 17 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Izabela Michalak

    Politechnika Wrocławska

  44. Wielokryteriowa ocena efektywności produkcji nasion rzepaku ozimego w różnych systemach uprawy roli i siewu

    Konkurs: PRELUDIUM 16 , panel: NZ9

    Kierownik: Mateusz Sokólski

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Rolnictwa i Leśnictwa

  45. Poliaminy - nowy przełącznik metaboliczny starzenia liścia jęczmienia. Opracowanie molekularnej podstawy sieciowej regul...

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Ewa Sobieszczuk-Nowicka

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Biologii

  46. Biodostępność i prozdrowotne właściwości kwasów hydroksycynamonowych ziarna kawy modyfikowane w procesie prażenia...

    Konkurs: PRELUDIUM 15 , panel: NZ9

    Kierownik: Joanna Grzelczyk

    Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  47. Badania nad możliwością regulacji poziomu potencjalnie szkodliwych produktów reakcji Maillarda i karmelizacji w pieczywi...

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Maria Różańska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  48. Określenie profilu transkryptomicznego mięśni szkieletowych bydła w kontekście pozyskiwania wołowiny o wysokich właściwo...

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dagmara Robakowska-Hyżorek

    Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN

  49. Produkcja wybranych hormonów w układzie rozrodczym nieciężarnych i ciężarnych samic, charakterystyka ich oocytów oraz wł...

    Konkurs: OPUS 13 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Anna Korzekwa

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk

  50. Wykorzystanie bioaugmentacji do intensyfikacji produkcji biogazu z substratów organicznych o wysokiej koncentracji antyb...

    Konkurs: OPUS 12 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Monika Harnisz

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Geoinżynierii