Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Poszukiwanie nowych szczepów drożdży zdolnych do produkcji naturalnych aromatów, barwników i polimerów

2016/21/D/NZ9/01605

Słowa kluczowe:

drożdże przemysł spożywczy suplementy diety naturalne barwniki aromaty i polimery

Deskryptory:

  • NZ9_8: Mikrobiologia środowiskowa
  • NZ9_9: Biotechnologia środowiskowa

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Warszawska, Wydział Chemiczny

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Jolanta Mierzejewska 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: SONATA 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 481 120 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-01-27

Zakończenie projektu: 2020-01-26

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. HPLC z RI detektorem. Za kwotę 130 000 PLN
  2. zestaw komputerowy. Za kwotę 4 000 PLN
  3. spektrofotometr VIS. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Cystobasidium psychroaquaticum as a new promising source of valuable bioactive molecules
    Autorzy:
    Karolina Chreptowicz, Klaudia Marlicka, Małgorzata Milner-Krawczyk, Eliza Korzeniowska, Marcin Poterała, Jolanta Mierzejewska
    Czasopismo:
    Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (rok: 2021, tom: 33, strony: 101985), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.bcab.2021.101985 - link do publikacji
  2. Enhanced bioproduction of 2-phenylethanol in a biphasic system with rapeseed oil
    Autorzy:
    Karolina Chreptowicz, Jolanta Mierzejewska
    Czasopismo:
    New Biotechnology (rok: 2018, tom: 42, strony: 56-61), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.nbt.2018.02.009 - link do publikacji
  3. Hydrolyzed corn stover as a promising feedstock for 2-phenylethanol production by nonconventional yeast
    Autorzy:
    Jolanta Mierzejewska, Katarzyna Dąbkowska, Karolina Chreptowicz and Aleksandra Sokołowskaa
    Czasopismo:
    Journal of Chemical Technology and Biotechnology (rok: 2019, tom: 94 (3), strony: 777-784), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jctb.5823 - link do publikacji
  4. Screening of yeasts for the production of 2-phenylethanol (rose aroma) in organic waste-based media
    Autorzy:
    K. Chreptowicz, M.K. Sternicka, P.D. Kowalska, J. Mierzejewska
    Czasopismo:
    Letters in Applied Microbiology (rok: 2018, tom: 66 (2), strony: 153-160), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/lam.12835 - link do publikacji
  5. Carotenoid-producing yeasts: Identification and Characteristics of Environmental Isolates with a Valuable Extracellular Enzymatic Activity
    Autorzy:
    Karolina Chreptowicz, Jolanta Mierzejewska, Jana Tkáčová, Mateusz Młynek, Milan Čertik
    Czasopismo:
    MICROORGANISMS (rok: 2019, tom: 7(12), strony: 653_1-653_17), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/microorganisms7120653 - link do publikacji