Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Analiza eksperymentalna i numeryczna procesu szybkiego mrożenia próżniowego zintegrowanego z efektywnym systemem przechowywania dla różnych produktów spożywczych

2021/43/D/ST8/02720

Słowa kluczowe:

mrożenie żywności chłodnicze łańcuchy dostaw efektywność energetyczna przechowywanie żywność materiały zmiany fazy

Deskryptory:

  • ST8_4: Mechanika płynów, termodynamika techniczna

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Michał Palacz 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: SONATA 17 - ogłoszony 2021-09-15

Przyznana kwota: 809 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-10-03

Zakończenie projektu: 2025-10-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. The vacuum freezing of food products in a novel food storage container equipped with a thermal energy storage system
    Autorzy:
    Michal Palacz; Jakub Chrobak; Dominik Hulak; Jacek Smołka; Ignat Tolstorebrov
    Konferencja:
    Proceedings of the 26th IIR International Congress of Refrigeration: Paris , France, August 21-25, 2023. (rok: 2023, tom: 26th IIR International Congress of Refrigeration, strony: 253 - 262), Wydawca: International Institute of Refrigeration
    Data:
    konferencja 21.08.2023
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.18462/iir.icr.2023.0541 - link do publikacji