Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 542 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Analiza skali występowania związków perfluorowanych w żywności w oparciu o piramidę prawidłowego żywienia

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Magdalena Surma

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  2. Wpływ owoców i liści czereśni na wybrane wskaźniki biochemiczne oraz metabolizm tłuszczów w organizmie szczura doświadcz...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: NZ9

    Kierownik: Kinga Dziadek

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  3. Mikroflora wybranych produktów regionalnych Wielkopolski jako czynnik determinujący pochodzenie oraz źródło metabolitów ...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Tomasz Rychlik

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  4. Wpływ niekonwencjonalnych metod obróbki wstępnej na kinetykę procesu hybrydowego odwadniania oraz zmiany właściwości fiz...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Zielińska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk Technicznych

  5. Mikroflora przewodu pokarmowego jako ogniwo pomiędzy wzorami żywieniowymi a metabolizmem człowieka

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Malinowska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  6. Produkty termiczno-oksydacyjnej degradacji stigmasterolu i jego estrów - izolacja, frakcjonowanie i oraz ocena cytotoksy...

    Konkurs: OPUS 9 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Magdalena Rudzińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  7. Własności dynamiczne falowników napięcia współpracujących z sieciami impedancyjnymi, zasilanych z niskiego napięcia stał...

    Konkurs: PRELUDIUM 9 , panel: ST7

    Kierownik: Krzysztof Bernacki

    Politechnika Śląska, Wydział Automatyki, Elektroniki i Informatyki

  8. Rola informacji związanych ze zdrowiem w marketingu i konsumpcji żywności w Polsce

    Konkurs: OPUS 9 , panel: HS4

    Kierownik: dr hab. Paweł Bryła

    Uniwersytet Łódzki, Wydział Studiów Międzynarodowych i Politologicznych

  9. Prawa pamięci w perspektywie europejskiej i prawnoporównawczej

    Konkurs: HERA UP , panel: HS5

    Kierownik: dr Aleksandra Gliszczyńska-Grabias

    Instytut Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk

  10. Okratek australijski (Clathrus archeri (Berg.) Dring.), maślak daglezjowy (Suillus lakei (Murrill.) A.H. S.M.& Thires or...

    Konkurs: FUGA 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marcin Pietras

    Uniwersytet Gdański, Wydział Biologii

  11. Technologiczne aspekty klarowania brzeczki piwnej z uwzględnieniem zmodyfikowanej metody separacji osadów w kadzi wirowe...

    Konkurs: ETIUDA 3 , panel: NZ9

    Kierownik: Monika Sterczyńska

    Politechnika Koszalińska, Wydział Mechaniczny

  12. Etyczna analiza ryzyka i potencjalnych korzyści badania biomedycznego

    Konkurs: OPUS 8 , panel: HS1

    Kierownik: dr Joanna Różyńska

    Uniwersytet Warszawski, Wydział Filozofii

  13. Analiza fizyko-chemiczna procesu wymiany masy w modelowych układach złożonych z wybranych surowców roślinnych oraz roztw...

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Krzysztof Lech

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  14. Wpływ beta-glukanów na cechy reologiczne oraz biodostępność związków mineralnych z produktów mleczarskich

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Marek Aljewicz

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  15. Profil metabolomiczny i antyoksydacyjny fermentowanych mąk gryczanych oraz biopodatność fitozwiązków w modelu produktów ...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Henryk Zieliński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  16. Charakterystyka i parametry jakościowe miodów odmianowych oraz produktów pochodnych

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Piotr Kuś

    Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Analityki Medycznej

  17. Ocena stopnia wysycenia gleb Polski fosforem z wykorzystaniem dwóch metod oraz wyznaczenie bezpiecznego dla stanu wód po...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: ST10

    Kierownik: Beata Jurga

    Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowy Instytut Badawczy

  18. Potencjalne zastosowanie wytłoków z porzeczki czarnej w ograniczaniu skutków zaburzeń metabolicznych indukowanych dietą ...

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Julia Jarosławska

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  19. Identyfikacja peptydów o właściwościach przeciwutleniających otrzymanych z białek wybranych gatunków owadów jadalnych....

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Ewelina Zielińska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  20. Chemiczne markery miodów odmianowych

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Paweł Kafarski

    Uniwersytet Opolski, Wydział Chemii

  21. Badanie in vivo prozdrowotnych oddziaływań wytłoków z malin o zróżnicowanej zawartości oraz pochodzeniu związków biologi...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Bartosz Fotschki

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  22. Drogi powstawania związków zapachowych w polskich regionalnych produktach mleczarskich wytwarzanych według tradycyjnej t...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Majcher

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  23. Właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne ekstraktów roślinnych i ich zastosowanie do ochrony jakości mięsa w t...

    Konkurs: SONATA 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Małgorzata Muzolf-Panek

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  24. Strukturalno-funkcjonalne modyfikacje w układach naturalnych i modelowych membran komórek pszenicy eksponowanych na toks...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Maria Filek

    Instytut Fizjologii Roślin im. Franciszka Górskiego PAN

  25. Oleje z nasion wybranych owoców jako potencjalne składniki suplementów diety i żywności prozdrowotnej

    Konkurs: SONATA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adam Jurgoński

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  26. Związek pomiędzy wrażliwością na zawartość tłuszczu w pokarmie, częstością spożycia produktów wysokotłuszczowych i polim...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agata Chmurzyńska

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  27. Hydrolizaty białek serwatkowych mleka jako potencjalne modulatory ekostystemu jelitowego w aspekcie otyłości

    Konkurs: HARMONIA 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Dominika Świątecka

    Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN

  28. Wpływ składu chemicznego oraz mikroflory różnych odmian kapusty głowiastej białej (Brassica oleracea var. capitata f. al...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paweł Satora

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  29. Równania konstytutywne dla struktur tkankowych - badania i modelowanie na poziomie mikrostrukturalnym

    Konkurs: OPUS 8 , panel: ST7

    Kierownik: prof. Konstanty Skalski

    Instytut Mechaniki Precyzyjnej

  30. Biochemiczne, fizjologiczne i anatomiczne czynniki modyfikujące podatność kukurydzy cukrowej na infekcję wywołaną patoge...

    Konkurs: OPUS 8 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Agnieszka Waśkiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Leśny i Technologii Drewna

  31. Nowe spojrzenie na fizjologiczną rolę hydrolazy soli żółciowych u bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium.

    Konkurs: PRELUDIUM 1 , panel: NZ9

    Kierownik: Piotr Jarocki

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  32. Ochronne właściwości lipidów rezorcynolowych w stosunku do linii komórkowej HepG2 traktowanej alkoholem etylowym i aceta...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Adriana Piwoni

    Uniwersytet Wrocławski, Wydział Biotechnologii

  33. Badania wpływu temperatury na jakość kalibracji skanera 3D wykorzystującego metodę projekcji z oświetleniem strukturalny...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: ST7

    Kierownik: Marcin Adamczyk

    Politechnika Warszawska, Wydział Mechatroniki

  34. Zdolność szczepów Lactobacillus helveticus do produkcji peptydów biologicznie aktywnych - właściwości antyoksydacyjne wy...

    Konkurs: PRELUDIUM 8 , panel: NZ9

    Kierownik: Katarzyna Skrzypczak

    Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

  35. Badania nad biochemicznym podłożem molekularnej adaptacji aparatu fotosyntetycznego do suszy glebowej w różnych fazach w...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Tomasz Hura

    Instytut Fizjologii Roślin im. Franciszka Górskiego PAN

  36. Symulacja przyszłości - fantastyka naukowa i gry wideo

    Konkurs: OPUS 7 , panel: HS2

    Kierownik: dr hab. Paweł Frelik

    Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, Wydział Humanistyczny

  37. ChemiX: opracowanie założeń naukowych i konstrukcji (faza B) nowego spektrografu Bragga na misję międzyplanetarną Interh...

    Konkurs: HARMONIA 1 , panel: ST9

    Kierownik: dr hab. Marek Siarkowski

    Centrum Badań Kosmicznych PAN

  38. Badania nad biodostępnością wybranych składników mineralnych w warunkach in vitro i in vivo z chleba bezglutenowego wzbo...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Julita Reguła

    Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

  39. Badanie zdolności do różnicowania się i interakcji komórek wieńca promienistego, komórek błony śluzowej jajowodu i macic...

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Bartosz Kempisty

    Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydział Lekarski II

  40. W poszukiwaniu centrów różnorodności gatunkowej grzybów ektomykoryzowych w ekosystemach leśnych: badania zbiorowisk grzy...

    Konkurs: OPUS 7 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Maria Rudawska

    Instytut Dendrologii PAN

  41. Implikacje dla akwakultury pstrąga tęczowego związane z dopuszczalną zawartością zearalenonu w paszy dla ryb

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Maciej Woźny

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauk o Środowisku

  42. Badanie przestrzennego rozkładu współczynnika wnikania ciepła przy uderzeniu strugą dla układów dysz za pomocą analizy o...

    Konkurs: SONATA 7 , panel: ST8

    Kierownik: dr Arkadiusz Ryfa

    Politechnika Śląska, Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki

  43. Badanie ekotoksyczności oraz wstępna ocena skuteczności działania nowych, różnie podstawionych układów aminofosfonowych ...

    Konkurs: OPUS 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Jarosław Lewkowski

    Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii

  44. Oddziaływania hydrodynamiczne w układach biomolekularnych. Badania obliczeniowe.

    Konkurs: OPUS 7 , panel: NZ1

    Kierownik: dr hab. Maciej Długosz

    Uniwersytet Warszawski, Centrum Nowych Technologii Uniwersytetu Warszawskiego

  45. Odpowiedź komórkowa biofilmu pałeczek fermentacji mlekowej wyizolowanych z żywności na stresy środowiskowe

    Konkurs: SONATA 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Magdalena Olszewska

    Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Wydział Nauki o Żywności

  46. Globalne analizy genów plazmidowych z Lactococcus lactis w odniesieniu do ich funkcji oraz wpływu na ekspresję genów chr...

    Konkurs: OPUS 7 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Jacek Bardowski

    Instytut Biochemii i Biofizyki PAN

  47. Badanie wpływu mikrostruktur początkowych 2D i 3D na symulacje zjawiska rekrystalizacji i rozrostu ziaren w heksagonalny...

    Konkurs: PRELUDIUM 7 , panel: ST8

    Kierownik: dr Mariusz Jędrychowski

    Akademia Górniczo-Hutnicza im. Stanisława Staszica w Krakowie, Wydział Fizyki i Informatyki Stosowanej

  48. Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki...

    Konkurs: OPUS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Kinga Topolska

    Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

  49. Identyfikacja kluczowych parametrów wybranych sposobów suszenia wpływających na termolabilność i interakcje związków bio...

    Konkurs: FUGA 3 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Anna Michalska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Przyrodniczo-Technologiczny

  50. Elektropalatografia w nauczaniu wymowy i analizie fonologicznej

    Konkurs: OPUS 6 , panel: HS2

    Kierownik: prof. Katarzyna Dziubalska-Kołaczyk

    Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydział Anglistyki