Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Identyfikacja lipidomicznych biomarkerów rozpoznawania autentyczności olejów jadalnych wsparta profilowaniem DSC i chemometrią

2018/31/B/NZ9/02762

Słowa kluczowe:

ipidomika oleje roślinne biomarkery autentyczność żywności profilowanie DSC chemometria spektrometria mas

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Jolanta Tomaszewska-Gras 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 1 782 122 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-01

Zakończenie projektu: 2023-09-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Shotgun Lipidomic Analysis for Differentiation of Niche Cold Pressed Oils IF: 4,412
    Autorzy:
    Nikolaichuk, H.; Przykaza, K.; Kozub, A.; Montowska, M.; Wójcicka, G.; Tomaszewska-Gras, J.; Fornal, E
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2022, tom: 27, strony: 1848), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  2. Comprehensive Thermal Characteristics of Different Cultivars of Flaxseed Oil (Linum usittatissimum L.) IF: 4,412
    Autorzy:
    Tomaszewska-Gras J., Islam M. , Grzeca L. , Kaczmarek A., Fornal E.
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2021, tom: 26 (7), strony: 1958), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/molecules26071958 - link do publikacji
  3. Newly marketed seed oils. What we can learn from the current status of authentication of edible oils IF: 5,548
    Autorzy:
    Przykaza K., Nikolaichuk H, Kozub A., Tomaszewska-Gras J.Peršurić, Kraljević Pavelić S., Fornal E.
    Czasopismo:
    Food Control (rok: 2021, tom: 130, strony: 44939), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodcont.2021.108349 - link do publikacji
  1. Zastosowanie LC-QTOF w profilowaniu lipidomicznym olei roślinnych.
    Autorzy:
    Kozub A., Stachniuk A. , Sumara A., Fornal E.
    Książka:
    Nauka i przemysł – lubelskie spotkania studenckie. (rok: 2021, tom: 1, strony: 133-136), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Medycznego Marii Curie-Skłodowskiej. Lublin.
    Status:
    Opublikowana