Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Odzysk wartościowych produktów z fermentacji odpadów spożywczych poprzez sonokawitację i intensyfikację hydrotermalną: porównanie efektywności, mechanizm regulacyjny i modelowanie.

2021/40/Q/ST8/00124

Słowa kluczowe:

Fermentacja Odpady Spożywcze Hydrotermalna Obróbka Wstępna Modelowanie Odzysk Surowców Sonokawitacja

Deskryptory:

  • ST8_1: Inżynieria chemiczna, chemia techniczna, inżynieria środowiska, inżynieria sanitarna, inżynieria procesowa
  • ST8_3: Inżynieria obliczeniowa, komputerowe wspomaganie modelowania, projektowania i produkcji

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Gdańska

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Jacek Mąkinia 

Liczba wykonawców projektu: 7

Konkurs: SHENG 2 - ogłoszony 2020-12-15

Przyznana kwota: 999 910 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2022-03-01

Zakończenie projektu: 2025-02-28

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (1)
  1. Tuning of food wastes bioavailability as feedstock for bio-conversion processes by acoustic cavitation and SPC, SPS, or H2O2 as external oxidants
    Autorzy:
    Zahra Askarniya, Lingshuai Kong, Chongqing Wang, Shirish H. Sonawane, Jacek Mąkinia, Grzegorz Boczkaj
    Czasopismo:
    Chemical Engineering and Processing - Process Intensification (rok: 2024, tom: 195, strony: 109626), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.cep.2023.109626 - link do publikacji