Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ wybranych polifenoli i ich glikozydów na strukturę białek glutenowych i właściwości reologiczne ciasta pszennego.

2019/33/N/NZ9/02345

Słowa kluczowe:

gluten gliadyny gluteniny ciasto pszenne roślinne polifenole drugorzędowa struktura spektroskopia Ramana spektroskopia w podczerwieni

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Magdalena Krekora 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 197 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-01-30

Zakończenie projektu: 2023-12-29

Planowany czas trwania projektu: 47 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Thermal properties of gliadins and glutenins fortified with flavonoids and their glycosides studied by thermogravimetry (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC)
    Autorzy:
    Magdalena Krekora, Karolina H. Markiewicz, Agnieszka Z. Wilczewska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2024, tom: brak danych, strony: brak danych), Wydawca: brak danych
    Status:
    Złożona
  2. Raman and thermal (TGA and DSC) studies of gluten proteins supplemented with flavonoids and their glycosides
    Autorzy:
    Magdalena Krekora, Karolina H. Markiewicz, Agnieszka Z. Wilczewska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 111, strony: 103672), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103672 - link do publikacji
  3. Interactions of gliadins with flavonoids and their glycosides studied with application of FT-Raman spectroscopy
    Autorzy:
    Magdalena Krekora, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2024, tom: 117, strony: 103915), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2024.103915 - link do publikacji
  4. Interactions of gliadins with flavonoids and their glycosides in the model wheat dough studies with application of FT-Raman spectroscopy, TGA and DSC
    Autorzy:
    Magdalena Krekora, Karolina H. Markiewicz, Agnieszka Z. Wilczewska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Molecules (rok: 2023, tom: brak danych, strony: brak danych), Wydawca: MDPI
    Status:
    Złożona
  5. Raman and thermal (TGA and DSC) studies of gluten proteins supplemented with flavonoids and their glycosides
    Autorzy:
    Magdalena Krekora, Karolina H. Markiewicz, Agnieszka Z. Wilczewska, Agnieszka Nawrocka
    Czasopismo:
    Journal of Cereal Science (rok: 2023, tom: 111, strony: 103672), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jcs.2023.103672 - link do publikacji