Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Przemiany "polskiego jedzenia" w kosmopolitycznym pejzażu jedzeniowym

2017/27/B/HS2/01338

Słowa kluczowe:

jedzenie tożsamość narodowość kosmopolityzm praktyki kulturowe klasa średnia

Deskryptory:

  • HS2_14: Kulturoznawstwo (w tym: współczesne studia kulturowe i antropologicznokulturowe)

Panel:

HS2 - Kultura i twórczość kulturowa: literaturoznawstwo, bibliotekoznawstwo, językoznawstwo, kulturoznawstwo, nauki o sztuce

Jednostka realizująca:

Instytut Filozofii i Socjologii Polskiej Akademii Nauk

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Fabio Parasecoli 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 419 300 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-08-10

Zakończenie projektu: 2023-02-09

Planowany czas trwania projektu: 54 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. drukarka. Za kwotę 2 000 PLN
  2. MAXQDA oprogramowanie i licencja. Za kwotę 2 300 PLN
  3. aparat fotograficzny - lustrzanka cyfrowa z możliwością nagrywania krótkich filmów. Za kwotę 2 500 PLN
  4. laptop computer with preinstalled Microsoft Office and ready to use MAXQDA software. Za kwotę 4 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Publikacje książkowe (5)
  1. Why should we care? Two experiences in the politics of food and food research
    Autorzy:
    Agata Bachórz, Fabio Parasecoli
    Czasopismo:
    ETHNOLOGIA POLONA (rok: 2020, tom: Vol. 2, strony: 13-31), Wydawca: IAiE PAN
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.23858/ethp.2020.41.2301 - link do publikacji
  2. Designing the future of Polish food: How cosmopolitan tastemakers prototype a national gastronomy
    Autorzy:
    Mateusz Halawa and Fabio Parasecoli
    Czasopismo:
    Gastronomica (rok: 2022, tom: 22,3, strony: 45522), Wydawca: California University Press
    Status:
    Opublikowana
  3. Rzuciła pracę w korpo i zajęła się… gotowaniem". Praca z jedzeniem, nieoczywiste transformacje zawodowe i poszukiwanie alternatywnej relacji ze światem
    Autorzy:
    A. Bachórz
    Czasopismo:
    Studia Socjologiczne (rok: 2023, tom: 1, strony: 59-83), Wydawca: IFiS PAN, Komitet Socjologii PAN, WFiS UW
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24425/sts.2023.144834 - link do publikacji
  4. Eating and drinking in Global Brooklyn
    Autorzy:
    Mateusz Halawa and Fabio Parasecoli
    Czasopismo:
    Food, Culture & Society (rok: 2019, tom: 22(4), strony: 387-406), Wydawca: Taylor&Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/15528014.2019.1620587 - link do publikacji
  5. Savoring Polishness: History and Tradition in Contemporary Polish Food Media
    Autorzy:
    Agata Bachórz and Fabio Parasecoli
    Czasopismo:
    East European Politics and Societies (rok: 2022, tom: Online first, strony: Online First), Wydawca: Sage
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1177/08883254211063457 - link do publikacji
  1. n.d.
    Autorzy:
    Fabio Parasecoli
    Książka:
    Food (rok: 2019, tom: n.d., strony: 232), Wydawca: MIT Press
    Status:
    Opublikowana
  2. -
    Autorzy:
    Fabo Parasecoli
    Książka:
    GASTRONATIVISM Food, Identity, Politics (rok: 2022, tom: -, strony: 1-240), Wydawca: Columbia University Press
    Status:
    Opublikowana
  3. Eating Power: Food, Culture, and Politics
    Autorzy:
    Fabio Parasecoli
    Książka:
    Discourse, Culture and Organization: Inquiries into Relational Structures of Power (rok: 2019, tom: n.d., strony: 129-153), Wydawca: Palgrave Macmillan
    Status:
    Opublikowana
  4. n.d.
    Autorzy:
    Fabio Parasecoli & Mateusz Halawa (eds.)
    Książka:
    Global Brooklyn: Designing Food Experiences in World Cities (rok: 2021, tom: n.d., strony: 203), Wydawca: Bloomsbury Academic
    Status:
    Opublikowana
  5. Book proposal
    Autorzy:
    Fabio Parasecoli, Mateusz Halawa, Agata Bachórz
    Książka:
    The Pierogi Problem: Reinventing Polish Food for Cosmopolitan Appetites , Wydawca: California University Press
    Status:
    Złożona