Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Identyfikacja produktów termicznej i oksydacyjnej degradacji estrów fitosteroli.

2011/03/B/NZ9/00276

Słowa kluczowe:

fitosterole kwasy tłuszczowe estry utlenianie oksyfitosterole związki lotne oligomery chromatografia gazowa chromatografia cieczowa

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Magdalena Rudzińska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 478 050 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-30

Zakończenie projektu: 2015-12-29

Planowany czas trwania projektu: 40 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Chromatograf gazowy typu Trace 1300. Za kwotę 74 000 PLN
  2. Komputer typu laptop. Za kwotę 3 500 PLN
  3. Spektrofotometr UV-VIS 1800 Shimadzu. Za kwotę 32 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (1)
  1. Effect of fatty acid unsaturation on phytosteryl ester degradation
    Autorzy:
    Raczyk M., Kmiecik D., Przybylski R., Rudzińska M.
    Czasopismo:
    J Am Oil Chem Soc (rok: 2017, tom: 94, strony: 701-711), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11746-017-2979-x - link do publikacji
  2. Model studies on the formation of volatile compounds generated by a thermal treatment of steryl esters with different fatty acid moieties
    Autorzy:
    Raczyk M., Kmiecik D., Schieberle P., Przybylski R., Jeleń H., Rudzińska M.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2017, tom: 97, strony: 87-94), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2017.03.039 - link do publikacji
  3. Degradation of phytosterols during storage of enriched margarines
    Autorzy:
    Rudzińska M., Przybylski R., Wąsowicz E.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2014, tom: 142, strony: 294-298), Wydawca: Elsevier Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2013.07.041 - link do publikacji
  1. Plant sterols and plant stanols and their oxides products in functional food - A short review.
    Autorzy:
    Raczyk M., Rudzińska M.
    Konferencja:
    Production and Processing of Oilseeds (rok: 2015, ), Wydawca: Stamparija Feljton, Novi Sad
    Data:
    konferencja 21-26.06
    Status:
    Opublikowana