Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Hydrolizaty białek owadów w tworzeniu mikrokapsułek z fitosterolami

2022/47/O/NZ9/00209

Słowa kluczowe:

mikrokapsułki białko owadów hydrolizaty

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_013: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Marcin Andrzej Kurek 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM BIS 4 - ogłoszony 2022-07-15

Przyznana kwota: 490 855 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2023-10-01

Zakończenie projektu: 2026-09-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Advancing protein hydrolysis and phytosterol encapsulation: Emerging trends and innovations in protein-based microencapsulation techniques – A comprehensive review
    Autorzy:
    Pokorski P., He R., Kurek M.
    Czasopismo:
    Food Research International (rok: 2024, tom: 1, strony: nieznane), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodres.2024.115012 - link do publikacji
  2. Edible insect protein concentrates: Optimized salt-assisted extraction methods evaluation
    Autorzy:
    Pokorski P., Michałowska D., Moczkowska-Wyrwisz M., Strojny-Cieślak B., Custodio Mendoza J., Aktas H., Kurek M.
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 1, strony: nieznane), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.142225 - link do publikacji