Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

INNOWACYJNA OBRÓBKA HYDROTEMICZNA WYSOKOODŻYWCZYCH MĄK BEZGLUTENOWYCH W CELU OPRACOWANIA ULEPSZONYCH PRODUKTÓW PIEKARNICZYCH

2020/37/K/ST5/03602

Słowa kluczowe:

Obróbka hydrotermiczna promieniowanie mikrofalowe mąka gryczana mąka z tefu reologia chleb bezglutenowy

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • ST5_1: Właściwości strukturalne materiałów
  • ST4_10: Chemia polimerów, biopolimerów

Panel:

ST5 - Synteza i materiały: otrzymywanie materiałów, związki struktury z właściwościami, nowoczesne materiały o założonych właściwościach, architektura (makro)molekularna, chemia organiczna, chemia nieorganiczna

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Wydział Inżynierii Produkcji

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Tetiana Lisovska 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: POLS - ogłoszony 2020-03-16

Przyznana kwota: 551 250 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2021-04-01

Zakończenie projektu: 2023-10-31

Planowany czas trwania projektu: 31 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. 3D Printers for Food Printing -Advantages and Drawbacks of Market Ready Technical Solutions
    Autorzy:
    Joanna Harasym
    Czasopismo:
    Nauki Inżynierskie i Technologie (rok: 2022, tom: 38, strony: 42-59), Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15611/nit.2022.38.03 - link do publikacji
  2. 3D Printing Progress in Gluten-Free Food—Clustering Analysis of Advantages and Obstacles. Appl. Sci. 2023, 13, 12362. https://doi.org/10.3390/app132212362
    Autorzy:
    Tetiana Lisovska, Joanna Harasym
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2023, tom: 13, 12362, strony: 16), Wydawca: MDPI
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.3390/app132212362 - link do publikacji
  3. Hydrothermal Treatment via Microwave Radiation Improves Viscoelastic Properties of Native Gluten-Free Flours for Extrusion 3D Printing
    Autorzy:
    Tetiana Lisovska, Karol Banaś, Agnieszka Orkusz, Joanna Harasym
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2023, tom: 13(22), 12465, strony: 12), Wydawca: MDPI
    Status:
    Przyjęta do publikacji
    Doi:
    10.3390/app132212465 - link do publikacji
  4. Microwave-Supported Modulation of Functional Characteristics of Gluten-Free Breads
    Autorzy:
    Tetiana Lisovska, Alona Tyupova, Remigiusz Olędzki, Joanna Harasym
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2023, tom: 13(23), 12716, strony: 12), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app132312716 - link do publikacji
  5. 3D Printers for Food Printing -Advantages and Drawbacks of Market Ready Technical Solutions
    Autorzy:
    Joanna Harasym
    Czasopismo:
    Nauki Inżynierskie i Technologie (rok: 2022, tom: 38, strony: 42-59), Wydawca: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15611/nit.2022.38.03 - link do publikacji