Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Białka polędwicy wieprzowej surowo dojrzewającej z dodatkiem szczepu bakterii probiotycznych jako potencjalne źródło peptydów o aktywnosci inhibitora dipeptydylopeptydazy IV (DPP-IV)

2018/29/N/NZ9/01965

Słowa kluczowe:

bioaktywne peptydy mięso surowo dojrzewające wyroby inhibitory DPP-IV

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Paulina Kęska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 107 800 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-01-24

Zakończenie projektu: 2022-01-23

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Structure–activity relationships study on biological activity of peptides as dipeptidyl peptidase IV inhibitors by chemometric modeling
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Stadnik Joanna
    Czasopismo:
    Chemical Biology & Drug Design (rok: 2020, tom: 95, strony: 291-301), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1111/cbdd.13643 - link do publikacji
  2. Potential DPP IV Inhibitory Peptides from Dry-Cured Pork Loins after Hydrolysis: An In Vitro and In Silico Study
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Stadnik Joanna
    Czasopismo:
    Current issues in molecular biology (rok: 2021, tom: 43(3), strony: 1335-1349), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/cimb43030095 - link do publikacji
  3. Dipeptidyl Peptidase IV Inhibitory Peptides Generated in Dry-Cured Pork Loin during Aging and Gastrointestinal Digestion
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Stadnik Joanna
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2022, tom: 14(4), strony: 770), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu14040770 - link do publikacji
  4. Meat Proteins as Dipeptidyl Peptidase IV Inhibitors and Glucose Uptake Stimulating Peptides for the Management of a Type 2 Diabetes Mellitus In Silico Study
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Stadnik Joanna, Bąk Olga, Borowski Piotr
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2019, tom: 11, strony: 2537), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu11102537 - link do publikacji
  5. Trends in In Silico Approaches to the Prediction of Biologically Active Peptides in Meat and Meat Products as an Important Factor for Preventing Food-Related Chronic Diseases
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Gustaw Waldemar, Stadnik Joanna
    Czasopismo:
    Applied Sciences (rok: 2021, tom: 11(23), strony: 11236), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/app112311236 - link do publikacji
  1. Biologicznie aktywne peptydy hamujące działanie dipeptydylopeptydazy IV jako strategia przeciw cukrzycy typu 2
    Autorzy:
    Kęska Paulina, Stadnik Joanna
    Książka:
    Żywność XXI wieku. Od producenta do konsumenta (rok: 2021, tom: I, strony: 173-183), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana