Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badania aktywności i stabilności barwników gomfreninowych z ekstraktów Basella alba L.

2017/27/B/NZ9/02831

Słowa kluczowe:

betalainy betacyjaniny gomfreniny barwniki żywności antyutleniacze degradacja spektrometria mas NMR HPLC chemia analityczna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Sławomir Wybraniec 

Liczba wykonawców projektu: 8

Konkurs: OPUS 14 - ogłoszony 2017-09-15

Przyznana kwota: 986 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-10-03

Zakończenie projektu: 2023-10-02

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  1. Dehydrogenation of Betacyanins in Heated Betalain-Rich Extracts of Red Beet (Beta Vulgaris L.). IF: 5,924
    Autorzy:
    Katarzyna Sutor-Świeży, Michał Antonik, Justyna Proszek, Boris Nemzer, Zbigniew Pietrzkowski, Łukasz Popenda, Tomasz Świergosz, Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2022, tom: 23 (3), strony: 1245), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms23031245 - link do publikacji
  2. Phytochemical Molecules from the Decarboxylation of Gomphrenins in Violet Gomphrena globosa L.—Floral Infusions from Functional Food IF: 4,556
    Autorzy:
    Natalia Drobnicka, Katarzyna Sutor, Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, Aneta Spórna-Kucab, Michał Antonik, Ewa Dziedzic, Tomasz Swiergosz, Joanna Ortyl and Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2020, tom: 21, strony: 8834), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms21228834 - link do publikacji
  3. Multi-Colored Shades of Betalains: Recent Advances in Betacyanin Chemistry IF: 13,423
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, Tomasz Swiergosz, Katarzyna Sutor, Aneta Spórna-Kucab and Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    Natural Product Reports (rok: 2021, tom: 38, strony: 2315–2346), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/D1NP00018G - link do publikacji
  4. Thermal Decarboxylation of Betacyanins in Red Beet Betalain-Rich Extract IF: 1,514
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz, Katarzyna Sutor, Boris Nemzer, Zbigniew Pietrzkowski, Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2020, tom: 70, strony: 44756), Wydawca: Institute of Animal Reproduction and Food Research of the Polish Academy of Sciences in Olsztyn
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31883/pjfns/114897 - link do publikacji
  1. Chromatograficzne otrzymywanie barwników betacyjanin z ekstraktów owoców Basella alba L.
    Autorzy:
    K. Sutor, A. Kumorkiewicz-Jamro, E. Dziedzic , M. Antonik, S.Wybraniec
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów" (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 43889
    Status:
    Złożona
  2. Chromatograficzne otrzymywanie barwników betacyjanin z ekstraktów owoców Basella alba L.
    Autorzy:
    K. Sutor, A. Kumorkiewicz-Jamro, E. Dziedzic , M. Antonik, S.Wybraniec
    Konferencja:
    Ogólnopolska Konferencja Naukowa "Pierwotne i wtórne metabolity roślin i grzybów" (rok: 2020, ), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe TYGIEL sp. z o.o.
    Data:
    konferencja 43889
    Status:
    Opublikowana