Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie uwalniania i wchłaniania do organizmu człowieka biopierwiastków i aktywnych biologicznie związków organicznych z owocników i biomasy wybranych jadalnych grzybów leczniczych.

2017/25/N/NZ7/00554

Słowa kluczowe:

grzyby jadalne grzyby lecznicze biomasa uwalnianie wchłanianie związki indolowe kwasy fenolowe biopierwiastki

Deskryptory:

  • NZ7_14: Farmacja, farmakoterapia, farmakologia
  • NZ7_12: Prewencja chorób człowieka

Panel:

NZ7 - Zdrowie publiczne: epidemiologia, choroby cywilizacyjne i społeczne zagrożenia środowiskowe dla zdrowia ludzi i zwierząt, medyczna i weterynaryjna ochrona zdrowia publicznego, etyka, medycyna pracy, farmakoekonomika

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Jagielloński – Collegium Medicum, Uniwersytet Jagielloński - Collegium Medicum, Wydział Farmaceutyczny

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Katarzyna Kała 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 13 - ogłoszony 2017-03-15

Przyznana kwota: 119 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2018-02-01

Zakończenie projektu: 2020-01-31

Planowany czas trwania projektu: 24 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Pipeta automatyczna (10-100 mikrolitrów). Za kwotę 900 PLN
  2. Waga analityczna. Za kwotę 4 000 PLN
  3. Waga precyzyjna. Za kwotę 2 002 PLN
  4. Kolumna do HPLC RP-18. Za kwotę 3 000 PLN
  5. Laptop z niezbędnym oprogramowaniem. Za kwotę 4 000 PLN
  6. Pipeta automatyczna (1000-10000 mikrolitrów). Za kwotę 1 200 PLN
  7. Wytrząsarka laboratoryjna termostatowana. Za kwotę 15 000 PLN
  8. Pipeta automatyczna (100-1000 mikrolitrów). Za kwotę 900 PLN
  9. Moździerz agatowy. Za kwotę 489 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. Lentinula edodes as a Source of Bioelements Released into Artificial Digestive Juices and Potential Anti-inflammatory Material
    Autorzy:
    Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Anna Włodarczyk, Agata Krakowska, Beata Ostachowicz, Joanna Gdula-Argasińska, Piotr Suchocki
    Czasopismo:
    Biological Trace Element Research (rok: 2020, tom: 194(2), strony: 603-613), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s12011-019-01782-8 - link do publikacji
  2. Determining the amount of potentially bioavailable phenolic compounds and bioelements in edible mushroom mycelia of Agaricus bisporus, Cantharellus cibarius, and Lentinula edodes
    Autorzy:
    Katarzyna Kała, Agata Krakowska, Agnieszka Szewczyk, Beata Ostachowicz, Kornelia Szczurek, Bożena Muszyńska
    Czasopismo:
    Food Chemistry , Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  3. Imleria badia culinary-medicinal mushroom with interesting biological properties
    Autorzy:
    Bożena Muszyńska, Katarzyna Kała, Jan Lazur, Anna Włodarczyk
    Czasopismo:
    Food Bioscience (rok: 2020, tom: 37, strony: 100663), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fbio.2020.100663 - link do publikacji
  4. Assessing the Bioavailability of Zinc and Indole Compounds from Mycelial Cultures of the Bay Mushroom, Imleria badia (Agaricomycetes) Using In Vitro Models
    Autorzy:
    Katarzyna Kała, Agata Krakowska, Joanna Gdula-Argasińska, Włodzimierz Opoka, Bożena Muszyńska
    Czasopismo:
    International Journal of Medicinal Mushrooms (rok: 2019, tom: 21(4), strony: 343-352), Wydawca: Begell House
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1615/IntJMedMushrooms.2019030328 - link do publikacji
  5. Effect of conservation methods on the bioaccessibility of bioelements from in vitro-digested edible mushrooms
    Autorzy:
    Katarzyna Kała, Agata Krakowska, Piotr Zięba, Włodzimierz Opoka, Bożena Muszyńska
    Czasopismo:
    Journal of the Science of Food and Agriculture , Wydawca: Wiley
    Status:
    Złożona