Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Badanie zdolności antyoksydacyjnej liponylolizyny oraz wpływu przetwórstwa spożywczego na poziom kwasu liponowego i liponylolizyny w produktach żywnościowych.

2016/23/N/NZ9/00071

Słowa kluczowe:

kwas liponowy liponylolizyna wysokosprawna chromatografia cieczowa zdolność antyoksydacyjna przetwarzanie żywności

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ7_4: Prewencja populacyjna
  • NZ7_14: Farmacja, farmakoterapia, farmakologia

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Łódzki, Wydział Chemii

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Adrianna Kamińska 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 149 720 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-10-05

Zakończenie projektu: 2021-04-04

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Płuczka ultradźwiękowa.
  2. Wirówka. Za kwotę 14 000 PLN
  3. Wytrząsarka worteks. Za kwotę 6 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  1. Application of butylamine as a conjugative reagent to on-column derivatization for the determination of antioxidant amino acids in brain tissue, plasma, and urine samples
    Autorzy:
    Kamila Borowczyk, Patrycja Olejarz, Adrianna Kamińska, Rafał Głowacki, Grażyna Chwatko
    Czasopismo:
    International Journal of Molecular Sciences (rok: 2019, tom: 20, strony: 45308), Wydawca: Multidisciplinary Digital Publishing Institute
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms20133340 - link do publikacji
  2. Estimation of lipoyllysine content in meat and its antioxidative capacity
    Autorzy:
    Adrianna Kamińska, Grażyna Chwatko
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2019, tom: 68, strony: 10992-10999), Wydawca: American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.0c03778 - link do publikacji
  3. The first method for determination of lipoyllysine in human urine after oral lipoic acid supplementation
    Autorzy:
    Adrianna Kamińska, Iwona E. Głowacka, Beata Pasternak, Rafał Głowacki, Grażyna Chwatko
    Czasopismo:
    Bioanalysis (rok: 2019, tom: 11, strony: 1359-1373), Wydawca: Future Medicine Ltd.
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.4155/bio-2019-0011 - link do publikacji