Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Struktura społeczna, sieci społeczne a gust i praktyki konsumpcyjne

2016/21/D/HS6/02424

Słowa kluczowe:

sieci społeczne kapitał społeczny wzory konsumpcji gust styl życia struktura społeczna klasa społeczna

Deskryptory:

  • HS6_14: Struktura i dynamika społeczna, zmiana środowiska i społeczeństwo
  • HS6_16: Socjologia kultury i komunikacji społecznej (w tym: medioznawstwo, dziennikarstwo, komunikacja internetowa)
  • HS4_8: Ekonomia behawioralna, konsumpcja i zachowania konsumentów, marketing

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Wrocławski, Wydział Nauk Społecznych

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Michał Cebula 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: SONATA 11 - ogłoszony 2016-03-15

Przyznana kwota: 243 351 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-01-26

Zakończenie projektu: 2021-01-25

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Traditional vs. Modern Art: The Status and Network Antecedents of Visual Art Preferences
    Autorzy:
    Michał Cebula
    Czasopismo:
    Polish Sociological Review (rok: 2020, tom: 209 (1), strony: 41-63), Wydawca: Polskie Towarzystwo Socjologiczne
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.26412/psr209.03 - link do publikacji
  2. ANALIZA KLASOWA NA ROZDROŻU? W STRONĘ KULTUROWEJ KONCEPCJI KLAS P. BOURDIEU
    Autorzy:
    Michał Cebula
    Czasopismo:
    Studia Socjologiczne (rok: 2017, tom: nr 3 (226), strony: 33-69), Wydawca: IFiS PAN, Komitet Socjologii PAN, Wydział Filozofii i Socjologii UW
    Status:
    Opublikowana
  3. Wszechstronność upodobań kulinarnych. O dystynktywnych i komunikacyjnych właściwościach jedzenia
    Autorzy:
    Michał Cebula
    Czasopismo:
    Forum Socjologiczne (rok: 2018, tom: 9, strony: 131-150), Wydawca: Uniwersytet Wrocławski
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.19195/2083-7763.9.11 - link do publikacji
  4. Klasa na talerzu? Ruchliwość społeczna, kapitał społeczny a praktyki współbiesiadnictwa
    Autorzy:
    Michał Cebula
    Czasopismo:
    Studia BAS (rok: 2020, tom: 62 (2), strony: 23-38), Wydawca: Kancelaria Sejmu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.31268/StudiaBAS.2020.11 - link do publikacji
  5. Społeczne zróżnicowanie gustu muzycznego
    Autorzy:
    Michał Cebula, Szymon Pilch
    Czasopismo:
    Studia Socjologiczne (rok: 2020, tom: 236 (1), strony: 73-104), Wydawca: IFiS PAN, Uniwersytet Warszawski Wydział Socjologii
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.24425/sts.2020.132451 - link do publikacji
  6. Konsumpcja społecznie zakorzeniona? Klasa, kapitał społeczny a wzory jedzenia
    Autorzy:
    Michał Cebula
    Czasopismo:
    Konsumpcja i Rozwój (rok: 2017, tom: nr 4 (21), strony: 59-70), Wydawca: IBRKK - PIB
    Status:
    Opublikowana