Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Estetyczna wartość jedzenia. Perspektywa pragmatyczna.

2013/11/B/HS1/04176

Słowa kluczowe:

estetyka jedzenie sztuka pragmatyzm

Deskryptory:

  • HS1_8: Estetyka (w tym: teorie piękna, język sztuki)

Panel:

HS1 - Fundamentalne pytania o naturę człowieka i otaczającej go rzeczywistości: filozofia, nauki o poznaniu, religioznawstwo, teologia

Jednostka realizująca:

SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny z siedzibą w Warszawie, II Wydział Psychologii

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dorota Koczanowicz 

Liczba wykonawców projektu: 1

Konkurs: OPUS 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 136 071 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-01

Zakończenie projektu: 2017-08-10

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. laptop Apple MacBook Pro Retina 13 ME864. Za kwotę 5 299 PLN
  2. OfficeMac Std 2011, SNGL EDU.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  • Publikacje książkowe (2)
  1. Lewitacja, lot Supermana i proza życia
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    Konteksty. Polska sztuka ludowa (rok: 2016, tom: n.d, strony: bd.), Wydawca: Instytut Sztuki PAN
    Status:
    Przyjęta do publikacji
  2. Beyond Taste: Daniel Spoerri's Art of Feasting
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    Performance Research (rok: 2017, tom: vol 22, issue 7, strony: 92-99), Wydawca: Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/13528165.2017.1353201 - link do publikacji
  3. Dialektyka kuchni
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    Konteksty. Polska Sztuka Ludowa (rok: 2016, tom: nr 1 (312), strony: 83-89), Wydawca: Instytut Sztuki PAN
    Status:
    Opublikowana
  4. John Dewey: Culinary Perspective
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    Pragmatism Today (rok: 2016, tom: 7/issue 2, strony: 88-94), Wydawca: Central-European Pragmatism Forum
    Status:
    Opublikowana
  5. Regimes of Taste and Somaesthetics
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    The Journal of Somaesthetics (rok: 2016, tom: 2, nr 1-2, strony: 102-112), Wydawca: Aalborg University Press
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.5278/ojs.jos.v2i1%20and%202.1464 - link do publikacji
  6. Smak autentyczności
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Czasopismo:
    Kultura, historia, globalizacja (rok: 2016, tom: nr 20, strony: 109-117), Wydawca: Uniwersytet Wrocławski
    Status:
    Opublikowana
  1. Reżimy smaku: kultura i gusty kulinarne
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Konferencja:
    Kuchnia i stół w komunikacji społecznej; dyskurs, tekst, kultura (rok: 2016, ), Wydawca: Uniwersytet Wrocławski
    Data:
    konferencja 15-17.10.2015
    Status:
    Opublikowana
  2. Przewodnik smaku
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Konferencja:
    Przewodniki w kulturze (rok: 2015, ), Wydawca: Uniwersytet Wrocławski
    Data:
    konferencja 20-21.11.2014
    Status:
    Opublikowana
  1. Monografia
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Książka:
    Pozycja smaku. Jedzenie w granicach sztuki (rok: 2018, tom: 1, strony: 358), Wydawca: Instytut Badań Literackich PAN
    Status:
    Opublikowana
  2. Community at the Table
    Autorzy:
    Dorota Koczanowicz
    Książka:
    Democracy, Dialogue, Memory. Expressions and Affect Beyond Consensus (rok: 2018, ), Wydawca: Routledge
    Status:
    Przyjęta do publikacji