Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje kwasów hydroksycynamonowych jako czynnik determinujący aktywność fizjologiczną wybranych surowców roślinnych

2013/11/N/NZ9/04601

Słowa kluczowe:

kawa analiza izobolograficzna kwasy hydroksycynomonowe aktywność antyoksydacyjna fortyfikacja wspólczynnik interakcji

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii

woj. lubelskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Agata Durak-Dados 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 6 - ogłoszony 2013-09-16

Przyznana kwota: 99 902 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-08-26

Zakończenie projektu: 2017-02-25

Planowany czas trwania projektu: 30 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Zamrażarka niskotemperaturowa. Za kwotę 29 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  1. Evaluation of interactions between coffee and cardamom, their type, and strength in relation to interactions in a model system
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki, Iwona Kowalska
    Czasopismo:
    CyTA - Journal of Food (rok: 2016, tom: nie dotyczy, strony: 45302), Wydawca: Taylor & Francis Online
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/19476337.2016.1247298 - link do publikacji
  2. UPLC–MS Method for Determination of Phenolic Compounds in Chili as a Coffee Supplement and Their Impact of Phytochemicals Interactions on Antioxidant Activity In Vitro
    Autorzy:
    Agata Durak, Iwona Kowalska, Urszula Gawlik-Dziki
    Czasopismo:
    Acta Chromatographica (rok: 2018, tom: 30 (1), strony: 66-71), Wydawca: Akadémiai Kiadó
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1556/1326.2016.00173 - link do publikacji
  1. HYDROXYCINNAMIC ACIDS AS BIOACTIVE COMPOUNDS OF COFFEE BREW
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    Wpływ Młodych Naukowców na Osiągnięcia Polskiej Nauki, VIII Edycja (rok: 2015, ), Wydawca: Creativetime
    Data:
    konferencja 28 marzec
    Status:
    Opublikowana
  2. KAWA WZBOGACONA CYNAMONEM – OCENA INTERAKCJI ZACHODZĄCYCH POMIĘDZY ZWIĄZKAMI O WŁAŚCIWOŚCIACH PRZECIWUTLENIAJĄCYCH
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    XLII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności Polskiej Akademii Nauk "ŻYWNOŚĆ-ZDROWIE-PRZYSZŁOŚĆ", (rok: 2015, ), Wydawca: POLSKIE TOWARZYSTWO TECHNOLOGÓW ŻYWNOŚCI WYDAWNICTWO NAUKOWE PTTŻ
    Data:
    konferencja 25-26 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  3. INTERAKCJE BIOAKTYWNYCH SKŁADNIKÓW KAWY I KARDAMONU JAKO CZYNNIK MODYFIKUJĄCY POTENCJALNĄ AKTYWNOŚĆ BIOLOGICZNĄ
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    Konferencja Młodych Naukowców IX edycja "Wpływ młodych naukowców na osiągnięcia polskiej nauki" (rok: 2015, ), Wydawca: Creativetime
    Data:
    konferencja 5 grudnia
    Status:
    Opublikowana
  4. KAWA WZBOGACONA CYNAMONEM JAKO ŹRÓDŁO NATURALNYCH INHIBITORÓW OKSYDAZY KSANTYNOWEJ
    Autorzy:
    Agata Durak-Dados, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    Konferencja Młodych Naukowców X edycja "Wpływ młodych naukowców na osiągnięcia polskiej nauki" (rok: 2017, ), Wydawca: CREATIVETIME
    Data:
    konferencja 14 styczeń
    Status:
    Opublikowana
  5. Effect of coffee enriched with cinnamon on activity of transition metal ions
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    Trends in Natural Product Research: A Young Scientists Meeting of PSE and IUNG-PIB (rok: 2016, ), Wydawca: Department of Extension and Information IUNG-PIB
    Data:
    konferencja 30 maj- 2 czerwiec
    Status:
    Opublikowana
  6. QUANTITATIVE AND QUALITATIVE ANALYSIS OF BIOACTIVE COMPOUNDS CONTAINED IN COFFEE AND SELECTED FUNCTIONAL ADDITIVES- CINNAMON AND CARDAMOM
    Autorzy:
    Agata Durak, Michał Świeca
    Konferencja:
    Konferencja Młodych Naukowców IX edycja "Wpływ młodych naukowców na osiągnięcia polskiej nauki" (rok: 2015, ), Wydawca: Creativetime
    Data:
    konferencja 5 grudnia
    Status:
    Opublikowana
  7. COFFEE WITH CARDAMOM – IMPACT OF PHYTOCHEMICALS INTERACTIONS ON ANTIOXIDANT AND ANTI-INFLAMMATORY IN VITRO ACTIVITY
    Autorzy:
    Agata Durak, Urszula Gawlik-Dziki
    Konferencja:
    XX Scientific Session of the Young Scientific Staff of PTTŻ, IVth International Session – "Food – Quality and Perspectives" (rok: 2015, ), Wydawca: Podkarpacki Branch of the Polish Society of Food Technologists, Young Scientific Staff Section of Polish Society of Food Technologists, Food Chemistry Section of the Polish Chemical Society, Faculty of Biology and Agriculture University of Rzeszow
    Data:
    konferencja 14-15 maj
    Status:
    Opublikowana