Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Hydrokoloidy polisacharydowe jako czynniki stabilizacji wybranych parametrów fizyko- chemicznych naturalnie mętnych soków z owoców ziarnkowych, pestkowych i jagodowych

2013/09/N/NZ9/00222

Słowa kluczowe:

hydrokoloidy jabłka brzoskwinie truskawki sok metny NTU związki bioaktywne

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Mirosława Teleszko 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 5 - ogłoszony 2013-03-15

Przyznana kwota: 100 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2014-03-14

Zakończenie projektu: 2017-03-13

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Termomikser. Za kwotę 15 240 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  1. Chemical, enzymatic and physical characteristic of cloudy apple juices
    Autorzy:
    Mirosława Teleszko, Paulina Nowicka, Aneta Wojdyło
    Czasopismo:
    Agricultural and Food Science (rok: 2016, tom: 25 (1), strony: 34-43), Wydawca: The Scientific Agricultural Society of Finland
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.23986/afsci.52811 - link do publikacji
  2. Effect of storage time and temperature on bioactive compounds and in-vitro anti-diabetic, anti-obesity and anti-aging properties of peach juices
    Autorzy:
    Paulina Nowicka, Mirosława Teleszko, Aneta Wojdyło
    Czasopismo:
    Plant Foods For Human Nutrition (rok: 2018, ), Wydawca: Springer Link
    Status:
    Złożona
  3. Effect of cultivar and storage temperature on identification and stability of polyphenols in strawberry cloudy juices
    Autorzy:
    Mirosława Teleszko, Paulina Nowicka, Aneta Wojdyło
    Czasopismo:
    Journal of Food Composition and Analysis (rok: 2016, tom: 54, strony: 45584), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.jfca.2016.09.009 - link do publikacji
  4. Effect of addition of polysaccharide hydrocolloids on sensory quality, color parameters and anthocyanins stabilization in cloudy strawberry beverages
    Autorzy:
    Mirosława Teleszko, Paulina Nowicka, Aneta Wojdyło
    Czasopismo:
    Polish Journal of Food and Nutrition Sciences (rok: 2018, ), Wydawca: de Gruyter
    Status:
    Złożona