Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Niestabilne w czasie kleiki skrobi ziemniaczanej oraz możliwości ich stabilizacji

2011/03/B/NZ9/00152

Słowa kluczowe:

skrobia ziemniaczana tiksotropia stabilizacja kleików skrobiowych naturalne hydrokoloidy polisacharydowe

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Marek Sikora 

Liczba wykonawców projektu: 4

Konkurs: OPUS 2 - ogłoszony 2011-09-15

Przyznana kwota: 270 150 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2012-08-21

Zakończenie projektu: 2015-08-20

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. autoklaw. Za kwotę 15 000 PLN
  2. modernizacja komputerów.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  1. Thixotropic properties of normal potato starch depending on the degree of the granules pasting.
    Autorzy:
    Marek Sikora, Greta Adamczyk, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Wiktor Berski, Marcin Lukasiewicz, Piotr Izak
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2015, tom: 121, strony: 254-264), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
  2. Binary mixtures of two anionic polysaccharides simulating the rheological properties of oxidised starch
    Autorzy:
    Sikora M., Dobosz A., Adamczyk G., Krystyjan M., Kowalski S., Tomasik P., Kutyla-Kupidura E.M.
    Czasopismo:
    International Agrophysics (rok: 2017, tom: 31, strony: 117-128), Wydawca: de Gruyter
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1515/intag-2016-0029 - link do publikacji
  3. Tiksotropowe właściwości skrobi
    Autorzy:
    GRETA ADAMCZYK, MAGDALENA KRYSTYJAN, ANNA DOBOSZ, MAREK SIKORA
    Czasopismo:
    Żywność. Nauka. Technologi. Jakość. (rok: 2013, tom: 6(93), strony: 16-31), Wydawca: PTTŻ Oddział Małopolski
    Status:
    Opublikowana
  4. Long-term storage stability of selected potato starch - non-starchy hydrocolloid binary gels
    Autorzy:
    Magdalena Krystyjan, Greta Adamczyk, Marek Sikora, Piotr Tomasik
    Czasopismo:
    Food Hydrocolloids (rok: 2013, tom: 31, strony: 270-276), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
  5. Postępy w badaniach skrobi w Polsce w latach 1998-2014
    Autorzy:
    Sikora M., Borczak B., Tomasik P.
    Czasopismo:
    Nauka. Przyroda. Technologie. (rok: 2015, tom: 9, strony: 16438), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.17306/J.NPT.2015.4.51 - link do publikacji
  6. Thixotropic properties of waxy potato starch depending on the degree of the granules pasting
    Autorzy:
    M. Krystyjan, M. Sikora, G. Adamczyk, A. Dobosz, P. Tomasik, W. Berski, M. Łukasiewicz, P. Izak
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2016, tom: 141, strony: 126-134), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
  7. Wykorzystanie metody NMR do analizy wiązania wody w kleikach skrobiowych.
    Autorzy:
    Baranowska H.M., Sikora M., Krystyjan M., Tomasik P., Dobosz A., Kutyła-Kupidura E.M.
    Czasopismo:
    Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. (rok: 2015, tom: 6 (103), strony: 64-74), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Status:
    Opublikowana