Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Liable in time potato starch pastes and possibilities of their stabilization

2011/03/B/NZ9/00152

Keywords:

potato starch thixotropy stabilization of starch pastes natural polysaccharide hydrocolloids

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

prof. Marek Sikora 

Number of co-investigators in the project: 4

Call: OPUS 2 - announced on 2011-09-15

Amount awarded: 270 150 PLN

Project start date (Y-m-d): 2012-08-21

Project end date (Y-m-d): 2015-08-20

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. autoklaw (15 000 PLN)
  2. modernizacja komputerów.

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (7)
  1. Long-term storage stability of selected potato starch - non-starchy hydrocolloid binary gels
    Authors:
    Magdalena Krystyjan, Greta Adamczyk, Marek Sikora, Piotr Tomasik
    Academic press:
    Food Hydrocolloids (rok: 2013, tom: 31, strony: 270-276), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
  2. Tiksotropowe właściwości skrobi
    Authors:
    GRETA ADAMCZYK, MAGDALENA KRYSTYJAN, ANNA DOBOSZ, MAREK SIKORA
    Academic press:
    Żywność. Nauka. Technologi. Jakość. (rok: 2013, tom: 6(93), strony: 16-31), Wydawca: PTTŻ Oddział Małopolski
    Status:
    Published
  3. Postępy w badaniach skrobi w Polsce w latach 1998-2014
    Authors:
    Sikora M., Borczak B., Tomasik P.
    Academic press:
    Nauka. Przyroda. Technologie. (rok: 2015, tom: 9, strony: 16438), Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
    Status:
    Published
    DOI:
    10.17306/J.NPT.2015.4.51 - link to the publication
  4. Thixotropic properties of normal potato starch depending on the degree of the granules pasting.
    Authors:
    Marek Sikora, Greta Adamczyk, Magdalena Krystyjan, Anna Dobosz, Piotr Tomasik, Wiktor Berski, Marcin Lukasiewicz, Piotr Izak
    Academic press:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2015, tom: 121, strony: 254-264), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
  5. Thixotropic properties of waxy potato starch depending on the degree of the granules pasting
    Authors:
    M. Krystyjan, M. Sikora, G. Adamczyk, A. Dobosz, P. Tomasik, W. Berski, M. Łukasiewicz, P. Izak
    Academic press:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2016, tom: 141, strony: 126-134), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Published
  6. Binary mixtures of two anionic polysaccharides simulating the rheological properties of oxidised starch
    Authors:
    Sikora M., Dobosz A., Adamczyk G., Krystyjan M., Kowalski S., Tomasik P., Kutyla-Kupidura E.M.
    Academic press:
    International Agrophysics (rok: 2017, tom: 31, strony: 117-128), Wydawca: de Gruyter
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1515/intag-2016-0029 - link to the publication
  7. Wykorzystanie metody NMR do analizy wiązania wody w kleikach skrobiowych.
    Authors:
    Baranowska H.M., Sikora M., Krystyjan M., Tomasik P., Dobosz A., Kutyła-Kupidura E.M.
    Academic press:
    Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. (rok: 2015, tom: 6 (103), strony: 64-74), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Status:
    Published