Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Związki polifenolowe jako inhibitory lipazy trzustkowej

2011/01/B/NZ9/02046

Słowa kluczowe:

związki polifenolowe lipaza trzustkowa owoce soki nektary

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Anna Podsędek 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 370 350 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-21

Zakończenie projektu: 2014-12-20

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. Titrator TitroLine Easy. Za kwotę 9 000 PLN
  2. Końcówka homogenizująca 10x115 mm (PRO Scientific). Za kwotę 3 493 PLN
  3. Spektrofotometr VIS. Za kwotę 6 500 PLN
  4. 12-pozycyjny próżniowy zestaw SPE. Za kwotę 7 000 PLN
  5. Postkolumnowy System Reakcyjny. Za kwotę 45 000 PLN
  6. Wytrząsarka z łaźnią wodną. Za kwotę 9 000 PLN
  7. Homogenizator mechaniczny. Za kwotę 15 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (7)
  • Publikacje książkowe (4)
  1. Comparison of in vitro anti-lipase and antioxidant activities of commercial chokeberry juices
    Autorzy:
    Sosnowska Dorota, Podsędek Anna, Kucharska Alicja, Redzynia Małgorzata, Opęchowska Marzena, Koziołkiewicz Maria
    Czasopismo:
    European Food Research and Technology (rok: 2015, ), Wydawca: Springer
    Status:
    Złożona
  2. Effect of fruit extracts on pancreatic lipase activity in lipid emulsions
    Autorzy:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Dorota Żyżelewicz
    Czasopismo:
    Plant Foods for Human Nutrition (rok: 2015, tom: 70, strony: 344-350), Wydawca: Springer
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s11130-015-0501-x - link do publikacji
  3. In vitro inhibitory effect on digestive enzymes and antioxidant potential of commonly consumed fruits
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Iwona Majewska, Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Maria Koziołkiewicz
    Czasopismo:
    Journal of Agriculture and Food Chemistry (rok: 2014, tom: 62, strony: 4610-4617), Wydawca: ACS Publications American Chemical Society
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/if5008264 - link do publikacji
  4. Wpływ ekstraktu z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsji trimaślanu glicerolu
    Autorzy:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia
    Czasopismo:
    Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (rok: 2015, tom: 45481, strony: 48-50), Wydawca: Sigma-Not
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15199/64.2015.7-8.5 - link do publikacji
  1. Anti-lipase and antioxidant properties of black and red currant fruits
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Marzena Opęchowska
    Konferencja:
    Trends in Natural Products Research (rok: 2014, ), Wydawca: Phytochemical Society of Europe Palacky University of Europe, Centre of the Region Hana for Biotechnological and Agricultural Research, Olomouc 2014, ISBN-13978-0-9565472-5-5
    Data:
    konferencja 23-25.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  2. Effect of different solvents on biological activity of yellow gooseberry fruit in vitro assay models
    Autorzy:
    Małgorzata Redzynia, Barbara Anders
    Konferencja:
    Trends in Natural Products Research (rok: 2014, ), Wydawca: Phytochemical Society of Europe Palacky University Olomouc Centre of the Region Hana for Biotechnological and Agriculutral Research, Olomouc 2014, ISBN-13978-0-9565472-5-5
    Data:
    konferencja 23-25.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  3. Antylipazowa i antyoksydacyjna aktywność owoców
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Barbara Anders
    Konferencja:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2014, ), Wydawca: Zakład Poligraficzny ul. Jana Heweliusza 3, 10-957 Olsztyn
    Data:
    konferencja 09-10.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  4. Badania aktywności antylipazowej ekstraktów roślinnych - krytyczna analiza stosowanych metod
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska
    Konferencja:
    57 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego (rok: 2014, ), Wydawca: Drukarnia Gutenberg S.C. Elżbieta Komarowska, Jerzy Komarowski, ul. Lodowa 106A, 93-232 Łódź
    Data:
    konferencja 14-18.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  5. Comparative study of biological activity of black currant fruit and commercial products in vitro assay models
    Autorzy:
    Podsędek A., Majewska I., Anders B.
    Konferencja:
    14th International Nutrition & Diagnostics Conference (rok: 2014, ), Wydawca: A. Horna ISBN 978-80-7395-776-6
    Data:
    konferencja 02-05.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  6. Red gooseberry fruit as in vitro pancreatic lipase inhibitors
    Autorzy:
    Sosnowska D., Redzynia M.
    Konferencja:
    14th International Nutrition & Diagnostics Conference (rok: 2014, ), Wydawca: A. Horna ISBN 978-80-7395-776-6
    Data:
    konferencja 02-05.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  7. Wpływ ekstraktów z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsjach lipidowych
    Autorzy:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Marzena Opęchowska
    Konferencja:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2014, ), Wydawca: Zakład Poligraficzny ul. Jana Heweliusza 3, 10-957 Olsztyn
    Data:
    konferencja 09-10.06.2014
    Status:
    Opublikowana
  1. Oznaczanie aktywności lipaz w obecności ekstraktów z owoców
    Autorzy:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Barbara Anders
    Książka:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 145-152), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Opublikowana
  2. Potencjał przeciwotyłościowy owoców aronii w badaniach in vitro
    Autorzy:
    Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Anna Podsędek
    Książka:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 322-329), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Opublikowana
  3. Aktywność prozdrowotna owoców z rodziny wrzosowatych
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Iwona Majewska, Małgorzata Redzynia
    Książka:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 179-186), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Opublikowana
  4. Polifenolowe inhibitory lipazy
    Autorzy:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Małgorzata Redzynia
    Książka:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2012, tom: nie dotyczy, strony: 117-125), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów, ISBN 978-83-7199-761-7
    Status:
    Opublikowana