Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Phenolic compounds as pancreatic lipase inhibitors

2011/01/B/NZ9/02046

Keywords:

phenolic compounds pancreatic lipase fruits juices nectars

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Politechnika Łódzka, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. łódzkie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Anna Podsędek 

Number of co-investigators in the project: 6

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 370 350 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-21

Project end date (Y-m-d): 2014-12-20

Project duration:: 36 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. Titrator TitroLine Easy (9 000 PLN)
  2. Końcówka homogenizująca 10x115 mm (PRO Scientific) (3 493 PLN)
  3. Spektrofotometr VIS (6 500 PLN)
  4. 12-pozycyjny próżniowy zestaw SPE (7 000 PLN)
  5. Postkolumnowy System Reakcyjny (45 000 PLN)
  6. Wytrząsarka z łaźnią wodną (9 000 PLN)
  7. Homogenizator mechaniczny (15 000 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (4)
  • Articles in post-conference publications (7)
  • Book publications / chapters in book publications (4)
  1. Comparison of in vitro anti-lipase and antioxidant activities of commercial chokeberry juices
    Authors:
    Sosnowska Dorota, Podsędek Anna, Kucharska Alicja, Redzynia Małgorzata, Opęchowska Marzena, Koziołkiewicz Maria
    Academic press:
    European Food Research and Technology (rok: 2015, ), Wydawca: Springer
    Status:
    Submitted
  2. Effect of fruit extracts on pancreatic lipase activity in lipid emulsions
    Authors:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Dorota Żyżelewicz
    Academic press:
    Plant Foods for Human Nutrition (rok: 2015, tom: 70, strony: 344-350), Wydawca: Springer
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s11130-015-0501-x - link to the publication
  3. In vitro inhibitory effect on digestive enzymes and antioxidant potential of commonly consumed fruits
    Authors:
    Anna Podsędek, Iwona Majewska, Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Maria Koziołkiewicz
    Academic press:
    Journal of Agriculture and Food Chemistry (rok: 2014, tom: 62, strony: 4610-4617), Wydawca: ACS Publications American Chemical Society
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1021/if5008264 - link to the publication
  4. Wpływ ekstraktu z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsji trimaślanu glicerolu
    Authors:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia
    Academic press:
    Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny (rok: 2015, tom: 45481, strony: 48-50), Wydawca: Sigma-Not
    Status:
    Published
    DOI:
    10.15199/64.2015.7-8.5 - link to the publication
  1. Anti-lipase and antioxidant properties of black and red currant fruits
    Authors:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Marzena Opęchowska
    Conference:
    Trends in Natural Products Research (rok: 2014, ), Wydawca: Phytochemical Society of Europe Palacky University of Europe, Centre of the Region Hana for Biotechnological and Agricultural Research, Olomouc 2014, ISBN-13978-0-9565472-5-5
    Data:
    konferencja 23-25.06.2014
    Status:
    Published
  2. Effect of different solvents on biological activity of yellow gooseberry fruit in vitro assay models
    Authors:
    Małgorzata Redzynia, Barbara Anders
    Conference:
    Trends in Natural Products Research (rok: 2014, ), Wydawca: Phytochemical Society of Europe Palacky University Olomouc Centre of the Region Hana for Biotechnological and Agriculutral Research, Olomouc 2014, ISBN-13978-0-9565472-5-5
    Data:
    konferencja 23-25.06.2014
    Status:
    Published
  3. Antylipazowa i antyoksydacyjna aktywność owoców
    Authors:
    Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Barbara Anders
    Conference:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2014, ), Wydawca: Zakład Poligraficzny ul. Jana Heweliusza 3, 10-957 Olsztyn
    Data:
    konferencja 09-10.06.2014
    Status:
    Published
  4. Badania aktywności antylipazowej ekstraktów roślinnych - krytyczna analiza stosowanych metod
    Authors:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska
    Conference:
    57 Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego (rok: 2014, ), Wydawca: Drukarnia Gutenberg S.C. Elżbieta Komarowska, Jerzy Komarowski, ul. Lodowa 106A, 93-232 Łódź
    Data:
    konferencja 14-18.09.2014
    Status:
    Published
  5. Comparative study of biological activity of black currant fruit and commercial products in vitro assay models
    Authors:
    Podsędek A., Majewska I., Anders B.
    Conference:
    14th International Nutrition & Diagnostics Conference (rok: 2014, ), Wydawca: A. Horna ISBN 978-80-7395-776-6
    Data:
    konferencja 02-05.09.2014
    Status:
    Published
  6. Red gooseberry fruit as in vitro pancreatic lipase inhibitors
    Authors:
    Sosnowska D., Redzynia M.
    Conference:
    14th International Nutrition & Diagnostics Conference (rok: 2014, ), Wydawca: A. Horna ISBN 978-80-7395-776-6
    Data:
    konferencja 02-05.09.2014
    Status:
    Published
  7. Wpływ ekstraktów z owoców na aktywność lipazy trzustkowej w emulsjach lipidowych
    Authors:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Marzena Opęchowska
    Conference:
    VII Ogólnopolska Konferencja Naukowa Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2014, ), Wydawca: Zakład Poligraficzny ul. Jana Heweliusza 3, 10-957 Olsztyn
    Data:
    konferencja 09-10.06.2014
    Status:
    Published
  1. Oznaczanie aktywności lipaz w obecności ekstraktów z owoców
    Authors:
    Dorota Sosnowska, Anna Podsędek, Małgorzata Redzynia, Barbara Anders
    Book:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 145-152), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Published
  2. Potencjał przeciwotyłościowy owoców aronii w badaniach in vitro
    Authors:
    Małgorzata Redzynia, Dorota Sosnowska, Anna Podsędek
    Book:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 322-329), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Published
  3. Aktywność prozdrowotna owoców z rodziny wrzosowatych
    Authors:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Iwona Majewska, Małgorzata Redzynia
    Book:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2014, tom: nie dotyczy, strony: 179-186), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów ISBN 978-83-7199-971-2
    Status:
    Published
  4. Polifenolowe inhibitory lipazy
    Authors:
    Anna Podsędek, Dorota Sosnowska, Małgorzata Redzynia
    Book:
    Flawonoidy i ich zastosowanie (rok: 2012, tom: nie dotyczy, strony: 117-125), Wydawca: Oficyna Wydawnicza Politechniki Rzeszowskiej, Al. Powstańców Warszawy 12, 35-959 Rzeszów, ISBN 978-83-7199-761-7
    Status:
    Published