Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Interakcje pomiędzy mikroflorą przewodu pokarmowego człowieka a składnikami żywności funkcjonalnej o właściwościach antyoksydacyjnych

2011/01/B/NZ9/00226

Słowa kluczowe:

ekstrakty roślinne HPLC metabolomika mikroflora jelitowa polifenole przeciwutleniacze reakcje biotransformacji

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Aleksandra Duda-Chodak 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 1 - ogłoszony 2011-03-15

Przyznana kwota: 130 300 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2011-12-01

Zakończenie projektu: 2014-03-11

Planowany czas trwania projektu: 27 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Zakupiona aparatura

  1. zestaw komputerowy. Za kwotę 3 799 PLN
  2. cieplarka Incucell 111. Za kwotę 11 200 PLN
  3. densytometr DEN-1B. Za kwotę 5 500 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (3)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (2)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with the intestinal microbiota: a review
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Paweł Satora, Paweł Sroka
    Czasopismo:
    EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION (rok: 2015, tom: 54 (3), strony: 325-341), Wydawca: SPRINGER HEIDELBERG
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1007/s00394-015-0852-y - link do publikacji
  2. The impact of noni juice and grapefruit seed extract (Citrosept) on anaerobic intestinal microbiota
    Autorzy:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Satora P., Drożdż I.
    Czasopismo:
    Potravinarstvo (rok: 2013, tom: 7 Special Issue, strony: 45295), Wydawca: Association HACCP Consulting
    Status:
    Opublikowana
  3. The inhibitory effect of polyphenols on human gut microbiota
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak
    Czasopismo:
    Journal of Physiology and Pharmacology (rok: 2012, tom: 63, strony: 497-503), Wydawca: Polish Physiological Society
    Status:
    Opublikowana
  1. The influence of plant extracts on anaerobic human gut microbiota
    Autorzy:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Satora P.
    Konferencja:
    EuroFoodChem XVII (rok: 2013, ), Wydawca: Hacettepe University, Food Engineering Department
    Data:
    konferencja 07-10.05.2013
    Status:
    Opublikowana
  2. Wpływ związków przeciwutleniających na mikrobiotę jelitową człowieka – badania in vitro
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Semik, Olga Krakowiak
    Konferencja:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" pt. ŻYWNOŚĆ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Opublikowana
  1. Interakcje związków przeciwutleniających występujących w roślinach oraz suplementach diety z bakteriami reprezentującymi mikrobiotę jelitową człowieka
    Autorzy:
    Aleksandra Duda-Chodak
    Książka:
    Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, seria Rozprawy, zeszyt 402 (rok: 2015, tom: numer 525, strony: 1-188), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
    Status:
    Opublikowana