Projects funded by the NCN


Information on the principal investigator and host institution

Information of the project and the call

Keywords

Equipment

Delete all

Interactions between the human gut microbiota and antioxidative components of functional food

2011/01/B/NZ9/00226

Keywords:

antioxidants biotransformation reactions HPLC intestinal microbiota metabolomics plant extracts polyphenols

Descriptors:

  • NZ9_7: Nutrition and food sciences

Panel:

NZ9 - Fundamentals of applied life sciences and biotechnology: agricultural, forestry, horticulture, animal production and fishery, food and nutrition sciences, industrial biosciences, environmental biotechnology and remediation

Host institution :

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Technologii Żywności

woj. małopolskie

Other projects carried out by the institution 

Principal investigator (from the host institution):

dr Aleksandra Duda-Chodak 

Number of co-investigators in the project: 5

Call: OPUS 1 - announced on 2011-03-15

Amount awarded: 130 300 PLN

Project start date (Y-m-d): 2011-12-12

Project end date (Y-m-d): 2014-03-11

Project duration:: 27 months (the same as in the proposal)

Project status: Project settled

Equipment purchased [PL]

  1. zestaw komputerowy (3 799 PLN)
  2. cieplarka Incucell 111 (11 200 PLN)
  3. densytometr DEN-1B (5 500 PLN)

Information in the final report

  • Publication in academic press/journals (3)
  • Articles in post-conference publications (2)
  • Book publications / chapters in book publications (1)
  1. Interaction of dietary compounds, especially polyphenols, with the intestinal microbiota: a review
    Authors:
    Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Paweł Satora, Paweł Sroka
    Academic press:
    EUROPEAN JOURNAL OF NUTRITION (rok: 2015, tom: 54 (3), strony: 325-341), Wydawca: SPRINGER HEIDELBERG
    Status:
    Published
    DOI:
    10.1007/s00394-015-0852-y - link to the publication
  2. The impact of noni juice and grapefruit seed extract (Citrosept) on anaerobic intestinal microbiota
    Authors:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Satora P., Drożdż I.
    Academic press:
    Potravinarstvo (rok: 2013, tom: 7 Special Issue, strony: 45295), Wydawca: Association HACCP Consulting
    Status:
    Published
  3. The inhibitory effect of polyphenols on human gut microbiota
    Authors:
    Aleksandra Duda-Chodak
    Academic press:
    Journal of Physiology and Pharmacology (rok: 2012, tom: 63, strony: 497-503), Wydawca: Polish Physiological Society
    Status:
    Published
  1. The influence of plant extracts on anaerobic human gut microbiota
    Authors:
    Duda-Chodak A., Tarko T., Satora P.
    Conference:
    EuroFoodChem XVII (rok: 2013, ), Wydawca: Hacettepe University, Food Engineering Department
    Data:
    konferencja 07-10.05.2013
    Status:
    Published
  2. Wpływ związków przeciwutleniających na mikrobiotę jelitową człowieka – badania in vitro
    Authors:
    Aleksandra Duda-Chodak, Tomasz Tarko, Dorota Semik, Olga Krakowiak
    Conference:
    XI Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" pt. ŻYWNOŚĆ A BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE (rok: 2014, ), Wydawca: Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności
    Data:
    konferencja 18-19.09.2014
    Status:
    Published
  1. Interakcje związków przeciwutleniających występujących w roślinach oraz suplementach diety z bakteriami reprezentującymi mikrobiotę jelitową człowieka
    Authors:
    Aleksandra Duda-Chodak
    Book:
    Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, seria Rozprawy, zeszyt 402 (rok: 2015, tom: numer 525, strony: 1-188), Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie
    Status:
    Published