Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wyniki wyszukiwania

Znaleziono 21 projektów spełniających kryteria wyszukiwania:

  1. Liście drzew owocowych jako donor naturalnych substancji bioaktywnych w kontekście strategii prewencyjnych dla wybranych...

    Konkurs: OPUS 15 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Aneta Wojdyło

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  2. Entomopatogenne grzyby strzępkowe jako biokatalizatory w procesie otrzymywania steroidów o cennych aktywnościach biologi...

    Konkurs: PRELUDIUM 14 , panel: NZ7

    Kierownik: Ewa Kozłowska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  3. Ocena zdolności produkcji biosurfaktantów przez bakterie izolowane z wody morskiej oraz określenie ich roli w zwalczaniu...

    Konkurs: PRELUDIUM 22 , panel: NZ9

    Kierownik: Dominika Jama

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  4. Zastosowanie drożdży do otrzymywania cennych naturalnych flawonoidów występujących w naturze w niewielkich ilościach...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ9

    Kierownik: Sandra Sordon

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  5. Kształtowanie stabilności, biodostępności i bioprzyswajalności barwników roślinnych metodą mikroenkapsulacji w kontekści...

    Konkurs: PRELUDIUM 21 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Igor Piotr Turkiewicz

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  6. Modulowanie właściwości prozdrowotnych związków bioaktywnych pochodzących z kolorowych odmian malin z wykorzystaniem sym...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 4 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Joanna Kolniak-Ostek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  7. Remediacja wody z wykorzystaniem biosurfaktantów i metalotionein unieruchomionych w bakteryjnej celulozie i mikrokapsułk...

    Konkurs: OPUS 26 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Janek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  8. Wpływ dodatków pochodzenia naturalnego na formowanie się produktów reakcji Maillarda i karmelizacji oraz na właściwości ...

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: Jessica Brzezowska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  9. Identyfikacja i aktywność biologiczna składników roślin z taksonu Ilex - badania in vitro i in vivo.

    Konkurs: OPUS 10 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Antoni Szumny

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  10. Amplifikacja formuł synbiotycznych związkami fenolowymi jako czynnik modulujący biodostępność w kontekście hiperglikemii...

    Konkurs: PRELUDIUM 20 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Karolina Tkacz

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  11. Badanie zdolności fizjologicznych drożdży Yarrowia lipolytica do rozkładu tworzyw sztucznych.

    Konkurs: OPUS 14 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aleksandra Mirończuk

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  12. Molekularny mechanizm asymilacji polioli u drożdży Yarrowia lipolytica

    Konkurs: OPUS 16 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Aleksandra Mirończuk

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  13. Molekularny i fizjologiczny mechanizm odpowiedzi patogenów żywności na wybrane naturalne związki bioaktywne oraz opracow...

    Konkurs: OPUS 18 , panel: NZ9

    Kierownik: prof. Dusan Misic

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  14. Nanoemulsje jako sposób modulowania właściwości prozdrowotnych i biodostępności związków bioaktywnych izolowanych z różn...

    Konkurs: SONATA 15 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Paulina Balbina Nowicka

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  15. Wykorzystanie soków owocowych i warzywnych do stabilizacji barwy antocjanów wyizolowanych z ziemniaków odmian o fioletow...

    Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 , panel: NZ9

    Kierownik: dr hab. Elżbieta Anna Rytel

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  16. Jakość zapachowa ziół jako efekt korelacji pomiędzy składem związków lotnych a materią roślinną – określona na przykładz...

    Konkurs: PRELUDIUM 18 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Jacek Jarosław Łyczko

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  17. Potencjał biotechnologiczny oraz aktywność przeciwdrobnoustrojowa nowych koniugatów biosurfaktant-lipaza immobilizowanyc...

    Konkurs: OPUS 19 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Wojciech Janek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  18. Identyfikacja kluczowych genów biorących udział w regulacji metabolizmu erytrytolu, jako odpowiedzi komórkowej drożdży Y...

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ1

    Kierownik: Dorota Rzechonek

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  19. Azotowe pochodne flawonoidów jako źródło nowych biologicznie aktywnych związków i ich biotransformacje.

    Konkurs: PRELUDIUM 12 , panel: NZ7

    Kierownik: Joanna Kozłowska

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  20. Badanie wpływu alternatywnych źródeł węgla na proces biosyntezy lipidów w drożdżach Yarrowia lipolytica

    Konkurs: SONATA BIS 7 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Adam Dobrowolski

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

  21. Otrzymywanie naturalnych flawonoidów o zwiększonej biodostępności metodami biotechnologicznymi

    Konkurs: SONATA 9 , panel: NZ9

    Kierownik: dr Tomasz Tronina

    Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności