Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Liście drzew owocowych jako donor naturalnych substancji bioaktywnych w kontekście strategii prewencyjnych dla wybranych chorób i schorzeń cywilizacyjnych

2018/29/B/NZ9/02872

Słowa kluczowe:

fitozwiązki polifenole irydoidy tri- i tetraterpeny liście drzew owocowych właściwości pro- and przeciwzapalne przeciwdiabetyczne przeciwneurodegeneracyjne LC-MS żywność funkcjonalna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Aneta Wojdyło 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 650 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-31

Zakończenie projektu: 2023-10-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Antioxidant activity modulated by polyphenol contents in apple and leaves during fruit development and ripening IF: 6,313
    Autorzy:
    Wojdyło Aneta,* Oszmiański Jan
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 44573), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9070567 - link do publikacji
  2. Fruit tree leaves as unconventional and valuable source of chlorophyll and carotenoid compounds determined by liquid chromatography-photodiode-quadrupole/time of flight-electrospray ionization-mass spectrometry (LC-PDA-qTof-ESI-MS) IF: 7,514
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło *, Paulina Nowicka , Karolina Tkacz , Igor Piotr Turkiewicz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 349, strony: 129156), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.129156 - link do publikacji