Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Liście drzew owocowych jako donor naturalnych substancji bioaktywnych w kontekście strategii prewencyjnych dla wybranych chorób i schorzeń cywilizacyjnych

2018/29/B/NZ9/02872

Słowa kluczowe:

fitozwiązki polifenole irydoidy tri- i tetraterpeny liście drzew owocowych właściwości pro- and przeciwzapalne przeciwdiabetyczne przeciwneurodegeneracyjne LC-MS żywność funkcjonalna

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Aneta Wojdyło 

Liczba wykonawców projektu: 9

Konkurs: OPUS 15 - ogłoszony 2018-03-15

Przyznana kwota: 650 000 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-31

Zakończenie projektu: 2024-10-30

Planowany czas trwania projektu: 60 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (4)
  1. Antioxidant activity modulated by polyphenol contents in apple and leaves during fruit development and ripening
    Autorzy:
    Wojdyło Aneta,* Oszmiański Jan
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2020, tom: 9, strony: 45669), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox9070567 - link do publikacji
  2. Profile of Phenolic Compounds of Prunus armeniaca L. Leaf Extract Determined by LC-ESI-QTOF-MS/MS and Their Antioxidant, Anti-Diabetic, Anti-Cholinesterase, and Anti-Inflammatory Potency
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło*, Paulina Nowicka
    Czasopismo:
    Antioxidants (rok: 2021, tom: 10, strony: 15), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/antiox10121869 - link do publikacji
  3. Comparison of bioactive compounds and health promoting properties of fruits and leaves of apple, pear and quince
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło*, Paulina Nowicka, Igor Piotr Turkiewicz, Karolina Tkacz & Francisca Hernandez
    Czasopismo:
    Scientific Reports (rok: 2021, tom: 11:20253, strony: 17), Wydawca: Springer Nature
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1038/s41598-021-99293-x - link do publikacji
  4. Fruit tree leaves as unconventional and valuable source of chlorophyll and carotenoid compounds determined by liquid chromatography-photodiode-quadrupole/time of flight-electrospray ionization-mass spectrometry (LC-PDA-qTof-ESI-MS)
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło *, Paulina Nowicka , Karolina Tkacz , Igor Piotr Turkiewicz
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2021, tom: 349, strony: 129156), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2021.129156 - link do publikacji
  5. Profiling of polyphenols by LC-QTOF/ESI-MS, characteristics of nutritional compounds and in vitro effect on pancreatic lipase, α-glucosidase, α-amylase, cholinesterase and cyclooxygenase activities of sweet (Prunus avium) and sour (P. cerasus) cherries leaves and fruits
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło *, Paulina Nowicka, Igor Piotr Turkiewicz, Karolina Tkacz
    Czasopismo:
    Industrial Crops & Products (rok: 2021, tom: 174, strony: 12), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.indcrop.2021.114214 - link do publikacji
  1. Profiling of polyphenols by LC-MS-ESI-QTOF, characteristics of nutritional compounds and in vitro effect on α-amylase, α-glucosidase, lipase activities of Prunus avium and P. cerasus leaves and fruits
    Autorzy:
    Aneta Wojdyło, Paulina Nowicka, Karolina Tkacz, Igor Piotr Turkiewicz
    Konferencja:
    XXX International Conference on Polyphenols (rok: 2021, ), Wydawca: Polyphenols Communications
    Data:
    konferencja 13-15 July
    Status:
    Opublikowana
  2. Characterization of potential of functional nutrients of some fruits and leaves of apple, pear and quince with respect to in vitro enzymatic inhibitory activity
    Autorzy:
    WOJDYŁO, Aneta, TURKIEWICZ, Igor Piotr, TKACZ, Karolina, NOWICKA, Paulina
    Konferencja:
    14th World Congress on Polyphenols Applications (rok: 2021, ), Wydawca: International Society of Antioxidants
    Data:
    konferencja 22-24 September
    Status:
    Opublikowana
  3. Fruit tree leaves extracts from Prunus armeniaca L.: valuable source of polyphenols compounds determined by liquid chromatography-quadrupole/time of flight-mass spectrometry (LC-MS/QTOF)
    Autorzy:
    Wojdyło A., Nowicka P., Turkiewicz I., Tkacz K.
    Konferencja:
    Polyphenols Communications (rok: 2023, ), Wydawca: Groupe Polyphenols
    Data:
    konferencja 3-6 July
    Status:
    Opublikowana
  4. Profiling of polyphenols by LC-QTOF/ESI-MS-, characteristics of nutritional compounds and in vitro biologically effect of Prunus avium and P. cerasus leaves.
    Autorzy:
    Wojdyło A., Nowicka P., Tkacz K., Turkiewicz I.P.
    Konferencja:
    XXXI International Conference on Polyphenols – ICP2023 (rok: 2023, ), Wydawca: Groupe Polyphenols
    Data:
    konferencja 3-6 July
    Status:
    Opublikowana