Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wykorzystanie soków owocowych i warzywnych do stabilizacji barwy antocjanów wyizolowanych z ziemniaków odmian o fioletowym i czerwonym miąższu

2019/35/O/NZ9/00168

Słowa kluczowe:

antocjany stabilizacja barwy soki owocowo-warzywne ziemniaki o kolorowym miąższu

Deskryptory:

  • NZ9_007: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności

woj. dolnośląskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. Elżbieta Anna Rytel 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 521 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-10-01

Zakończenie projektu: 2024-09-30

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (5)
  1. The Influence of the Addition of Fruit and Vegetable Concentrates on the Stability of Anthocyanins in Juices from Colored Potatoes
    Autorzy:
    Agnieszka Tkaczyńska, elżbieta Rytel, Alicja Z. Kucharska, Joanna Kolniak-Ostek, Anna Sokół-łętowska
    Czasopismo:
    International Jourlan of Molecular Sciences (rok: 2024, tom: 25(14), strony: 7584), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms25147584 - link do publikacji
  2. Wpływ odmiany ziemniaków o czerwonym i fioletowym miąższu na ciemnienie enzymatyczne bulw oraz właściwosci przeciwutloeniające
    Autorzy:
    A. Tkaczyńska, E. Rytel
    Czasopismo:
    Żywność. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2022, tom: 29/4, strony: 85-99), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2022/133/431 - link do publikacji
  3. Stability of color and biologically active compounds of pasteurized juices from potatoes with colored flesh
    Autorzy:
    Agnieszka Tkaczyńska, elżbieta Rytel, Alicja Z. Kucharska, Joanna Kolniak-Ostek, Anna Sokół-łętowska
    Czasopismo:
    Food Science and Nutrition (rok: 2024, tom: 12, strony: 4637–4655.), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/fsn3.4102 - link do publikacji
  4. Studying the Stability of Anthocyanin Pigments Isolated from Juices of Colored-Fleshed Potatoes
    Autorzy:
    Agnieszka Tkaczyńska, Esther Sendra, Nuria Jiménez-Redondo, Elżbieta Rytel
    Czasopismo:
    Internationla Journal of Molecular Sciences (rok: 2024, tom: 25(20), strony: 11116), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijms252011116 - link do publikacji
  5. Wpływ odmiany ziemniaków o czerwonym i fioletowym miąższu na ciemnienie enzymatyczne bulw oraz właściwosci przeciwutloeniające
    Autorzy:
    A. Tkaczyńska, E. Rytel
    Czasopismo:
    Żywność. Nauka. Technologia. Jakość (rok: 2022, tom: 29/4, strony: 85-99), Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.15193/zntj/2022/133/431 - link do publikacji