Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Mechaniczna rola pojedynczych jednostek ramnozy w łańcuchach homogalakturonianu z pektyn ekstrahowanych z roślinnych ścian komórkowych

2019/35/O/NZ9/01387

Słowa kluczowe:

pektyny ściana komórkowa modelowanie

Deskryptory:

  • NZ9_1: Naukowe podstawy agronomii

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Artur Zdunek 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM BIS 1 - ogłoszony 2019-09-16

Przyznana kwota: 518 400 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-10-01

Zakończenie projektu: 2024-09-30

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (6)
  1. Structure and functionality of Rhamnogalacturonan I in the cell wall and in solution: A review
    Autorzy:
    Kaczmarska, A., Pieczywek, P. M., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2022, tom: 278, strony: 118909), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2021.118909 - link do publikacji
  2. A mini-review on the plant sources and methods for extraction of rhamnogalacturonan I
    Autorzy:
    Adrianna Kaczmarska, Piotr M. Pieczywek, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 403, strony: 134378), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.134378 - link do publikacji
  3. A mini-review on the plant sources and methods for extraction of rhamnogalacturonan I
    Autorzy:
    Adrianna Kaczmarska, Piotr M. Pieczywek, Justyna Cybulska, Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 403, strony: 134378), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2022.134378 - link do publikacji
  4. Structural and rheological properties of diluted alkali soluble pectin from apple and carrot
    Autorzy:
    Adrianna Kaczmarska , Piotr M. Pieczywek , Justyna Cybulska , Jolanta Cieśla , Artur Zdunek
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: 446, strony: 138869), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2024.138869 - link do publikacji
  5. Structure and functionality of Rhamnogalacturonan I in the cell wall and in solution: A review
    Autorzy:
    Kaczmarska, A., Pieczywek, P. M., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2022, tom: 278, strony: 118909), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2021.118909 - link do publikacji
  6. Structure and functionality of Rhamnogalacturonan I in the cell wall and in solution: A review
    Autorzy:
    Kaczmarska, A., Pieczywek, P. M., Cybulska, J., & Zdunek, A.
    Czasopismo:
    Carbohydrate Polymers (rok: 2022, tom: 278, strony: 118909), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.carbpol.2021.118909 - link do publikacji