Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Aktywność biologiczna betalain z Atriplex hortensis var. rubra - znaczenie dietetyczne alternatywnego, jadalnego źródła barwników dla projektowania nowej żywności funkcjonalnej.

2019/33/N/NZ9/01590

Słowa kluczowe:

Atriplex hortensis var. rubra betalainy betacyjaniny barwniki przeciwutleniacze kardioprotekcja nutraceutyki izolacja oczyszczanie preparatywne HPLC HSCCC elektrochemiczne utlenianie

Deskryptory:

  • NZ9_7: Naukowe podstawy żywienia i badania żywności
  • NZ9_13: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

NZ9 - Stosowane nauki o życiu: rolnictwo, leśnictwo, ogrodnictwo, rybactwo, żywienie i żywność, biotechnologia środowiskowa

Jednostka realizująca:

Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki

woj.

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro 

Liczba wykonawców projektu: 3

Konkurs: PRELUDIUM 17 - ogłoszony 2019-03-15

Przyznana kwota: 208 750 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2020-03-05

Zakończenie projektu: 2024-03-04

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (13)
  1. Multi-colored shades of betalains: recent advances in betacyanin chemistry
    Autorzy:
    Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Świergosz, Tomasz; Sutor, Katarzyna; Spórna-Kucab, Aneta; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Natural Product Reports (rok: 2021, tom: 38, strony: 2315-2346), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/D1NP00018G - link do publikacji
  2. Unveiling Alternative Oxidation Pathways and Antioxidant and Cardioprotective Potential of Amaranthin-Type Betacyanins from Spinach-like Atriplex hortensis var. 'Rubra'
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, Renata Górska, Małgorzata Krok-Borkowicz, Przemysław Mielczarek, Łukasz Popenda, Kateryna Lystvan, Elżbieta Pamuła, Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    Journal of Agricultural and Food Chemistry (rok: 2023, tom: 71, strony: 14825-15428), Wydawca: American Chemical Society (ACS)
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1021/acs.jafc.3c03044 - link do publikacji
  3. Separation of betacyanins from Iresine herbstii Hook. ex Lindl. leaves by high-speed countercurrent chromatography in a polar solvent system
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Wróbel, Natalia; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2020, tom: 1626, strony: 461370), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2020.461370 - link do publikacji
  4. Betalains isolated from underexploited wild plant Atriplex hortensis var. rubra L. exert antioxidant and cardioprotective activity against H9c2 cells
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, Renata Górska, Małgorzata Krok-Borkowicz, Katarzyna Reczyńska-Kolman, Przemysław Mielczarek, Łukasz Popenda, Aneta Spórna-Kucab, Anna Tekieli, Elżbieta Pamuła, Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 414, strony: 135641), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.135641 - link do publikacji
  5. High-speed countercurrent chromatography for isolation and enrichment of betacyanins from fresh and dried leaves of Atriplex hortensis L. var. "Rubra"
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Jerz, Gerold; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Tekieli, Anna; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Separation Science (rok: 2021, tom: 44, strony: 4222-4236), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jssc.202100383 - link do publikacji
  6. High-speed countercurrent chromatography for isolation and enrichment of betacyanins from fresh and dried leaves of Atriplex hortensis L. var. "Rubra"
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Jerz, Gerold; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Tekieli, Anna; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Separation Science (rok: 2021, tom: 44, strony: 4222-4236), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jssc.202100383 - link do publikacji
  7. Atriplex hortensis var. 'rubra' extracts and purified amaranthin-type pigments reduce oxidative stress and inflammatory response in LPS-stimulated RAW264.7 cells
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, River J. Pachulicz, Stephen Fitter, Renata Górska, Jvaughn Duggan, Kate Vandyke, Tara L. Pukala, Sławomir Wybraniec, Andrew C.W. Zannettino
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2024, tom: X, strony: X), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Złożona
  8. Multi-colored shades of betalains: recent advances in betacyanin chemistry
    Autorzy:
    Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Świergosz, Tomasz; Sutor, Katarzyna; Spórna-Kucab, Aneta; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Natural Product Reports (rok: 2021, tom: 38, strony: 2315-2346), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/D1NP00018G - link do publikacji
  9. Separation of betacyanins from Iresine herbstii Hook. ex Lindl. leaves by high-speed countercurrent chromatography in a polar solvent system
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Wróbel, Natalia; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2020, tom: 1626, strony: 461370), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2020.461370 - link do publikacji
  10. Betalains isolated from underexploited wild plant Atriplex hortensis var. rubra L. exert antioxidant and cardioprotective activity against H9c2 cells
    Autorzy:
    Agnieszka Kumorkiewicz-Jamro, Renata Górska, Małgorzata Krok-Borkowicz, Katarzyna Reczyńska-Kolman, Przemysław Mielczarek, Łukasz Popenda, Aneta Spórna-Kucab, Anna Tekieli, Elżbieta Pamuła, Sławomir Wybraniec
    Czasopismo:
    Food Chemistry (rok: 2023, tom: 414, strony: 135641), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodchem.2023.135641 - link do publikacji
  11. Multi-colored shades of betalains: recent advances in betacyanin chemistry
    Autorzy:
    Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Świergosz, Tomasz; Sutor, Katarzyna; Spórna-Kucab, Aneta; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Natural Product Reports (rok: 2021, tom: 38, strony: 2315-2346), Wydawca: Royal Society of Chemistry
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1039/D1NP00018G - link do publikacji
  12. Separation of betacyanins from Iresine herbstii Hook. ex Lindl. leaves by high-speed countercurrent chromatography in a polar solvent system
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Wróbel, Natalia; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Chromatography A (rok: 2020, tom: 1626, strony: 461370), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.chroma.2020.461370 - link do publikacji
  13. High-speed countercurrent chromatography for isolation and enrichment of betacyanins from fresh and dried leaves of Atriplex hortensis L. var. "Rubra"
    Autorzy:
    Spórna-Kucab, Aneta; Jerz, Gerold; Kumorkiewicz-Jamro, Agnieszka; Tekieli, Anna; Wybraniec, Sławomir
    Czasopismo:
    Journal of Separation Science (rok: 2021, tom: 44, strony: 4222-4236), Wydawca: Wiley
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1002/jssc.202100383 - link do publikacji