Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Rozumienie relacji między wegetarianizmem jako tożsamością społeczną a dobrostanem psychicznym.

2018/31/B/HS6/02822

Słowa kluczowe:

wegetarianizm tożsamość społeczna dobrostan psychiczny

Deskryptory:

  • HS6_1: Psychologia ogólna (w tym: procesów poznawczych, emocji, motywacji, osobowości, różnic indywidualnych), psychologia eksperymentalna, psycholingwistyka
  • HS6_2: Psychologia społeczna, polityczna, środowiskowa i międzykulturowa

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny z siedzibą w Warszawie, Wydział Zamiejscowy w Poznaniu

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr hab. John Nezlek 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: OPUS 16 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 1 350 230 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-02

Zakończenie projektu: 2024-10-01

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt w realizacji

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (8)
  1. Approach and avoidance motivation and interest in new foods: Introducing a measure of the motivation to eat new foods.
    Autorzy:
    Nezlek, J. B., Forestell, C. A., & Cypryańska, M.
    Czasopismo:
    Food Quality and Preference (rok: 2021, tom: 88, strony: 10411), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.foodqual.2020.104111 - link do publikacji
  2. Dietary similarity of friends and lovers: Vegetarianism, omnivorism, and personal relationships.
    Autorzy:
    Nezlek, J. B., Cypryańska, M., & Forestell, C. A.
    Czasopismo:
    Journal of Social Psychology (rok: 2020, tom: online, strony: online), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/00224545.2020.1867042 - link do publikacji
  3. Differences among vegans, non-vegan vegetarians, pescatarians, and omnivores in perceived social disapproval and approval as a function of diet and source of treatment
    Autorzy:
    John B. Nezlek, Catherine A. Forestell, Joanna Tomczyka, & Marzena Cypryańska
    Czasopismo:
    Jounral of Social Psychology (rok: 2022, tom: online, strony: 45304), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/00224545.2022.2158059 - link do publikacji
  4. You are what you eat: an introduction to the special issue on the social psychology of vegetarianism and meat restriction: implications of conceptualizing dietary habit as a social identity
    Autorzy:
    John Nezlek
    Czasopismo:
    Journal of Social Psychology (rok: 2023, tom: online publication, strony: 45296), Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1080/00224545.2023.2173127 - link do publikacji
  5. Personality traits and food consumption: An overview of recent research.
    Autorzy:
    Machado-Oliveira, M. C., Nezlek, J. B., Rodrigues, H., & Sant'Ana, A. S.
    Czasopismo:
    Current Opinion in Food Science (rok: 2020, tom: 33, strony: 91-97), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.cofs.2020.02.005 - link do publikacji
  6. Diary studies in social and personality psychology: An Introduction with some recommendations and suggestions.
    Autorzy:
    Nezlek, J.
    Czasopismo:
    Social Psychological Bulletin (rok: 2020, tom: 15(2), strony: 45310), Wydawca: Psych Open
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.32872/spb.2679 - link do publikacji
  7. Vegetarianism as a social identity.
    Autorzy:
    Nezlek, J. B. & Forestell, C. A.
    Czasopismo:
    Current Opinion in Food Science (rok: 2020, tom: 33, strony: 45-51), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.cofs.2019.12.005 - link do publikacji
  8. Vegans Experience More Social Disapproval than Other Vegetarians and Pescatarians Experience Less Social Disapproval than Vegetarians
    Autorzy:
    John B. Nezlek, Catherine A. Forestell, Joanna Tomczyka, & Marzena Cypryańska
    Czasopismo:
    Journal of Social Psychology , Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Złożona
    Doi:
    10.31219/osf.io/eyxtn - link do publikacji