Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Impregnacja próżniowa wspomagana ultradźwiękami - ocena wpływu ultradźwięków na efektywność procesu nasycania materiałów roślinnych oraz ich właściwości

2018/31/D/ST8/00627

Słowa kluczowe:

impregnacja próżniowa ultradźwięki wymiana masy suszenie kawitacja właściwości strukturalne

Deskryptory:

  • ST8_1: Inżynieria chemiczna, chemia techniczna, inżynieria środowiska, inżynieria sanitarna, inżynieria procesowa

Panel:

ST8 - Inżynieria procesów i produkcji: projektowanie wyrobów, projektowanie i sterowanie procesami produkcji, konstrukcje i procesy budowlane, inżynieria materiałowa, systemy energetyczne

Jednostka realizująca:

Politechnika Poznańska, Wydział Technologii Chemicznej

woj. wielkopolskie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

dr Dominik Mierzwa 

Liczba wykonawców projektu: 6

Konkurs: SONATA 14 - ogłoszony 2018-09-14

Przyznana kwota: 613 700 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-10-01

Zakończenie projektu: 2023-09-30

Planowany czas trwania projektu: 36 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt zakończony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (7)
  • Teksty w publikacjach pokonferencyjnych (10)
  1. From Impregnation to Drying: Unraveling the Complexities of Apple Processing for Enhanced Efficiency and Product Quality
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dominik Mierzwa
    Czasopismo:
    Drying Technology , Wydawca: Taylor and Francis
    Status:
    Złożona
  2. The vacuum impregnation of orange carrot tissue – the effect of the cultivar and process parameters on 1 quality and biologically active compounds
    Autorzy:
    Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Justyna Szadzińska, Tomasz Spiżewski, Bartosz Gapiński, Dominik Mierzwa
    Czasopismo:
    Agricultural and Food Science , Wydawca: MTT Agrifood Research Finland
    Status:
    Złożona
  3. Effectiveness of cranberry (Vaccinium macrocarpon, cv. Pilgrim) vacuum impregnation: The effect of sample pretreatment, pressure, and processing time
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Marcin Kidoń, Bartosz Gapiński
    Czasopismo:
    Food and Bioproducts Processing (rok: 2022, tom: 134, strony: 223-234), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.fbp.2022.06.001 - link do publikacji
  4. Effect of ultrasound on mass transfer during vacuum impregnation and selected quality parameters of products: A case study of carrots
    Autorzy:
    Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Justyna Szadzińska, Róża Biegańska-Marecik, Tomasz Spiżewski, Dominik Mierzwa
    Czasopismo:
    Ultrasonics Sonochemistry (rok: 2023, tom: 99, strony: 106592-1-106592-10), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ultsonch.2023.106592 - link do publikacji
  5. Ultrasound-Assisted Vacuum Impregnation as a Strategy for the Management of Potato By-Products
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2021, tom: 13, strony: 3437), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su13063437 - link do publikacji
  6. Effect of ultrasound on mass transfer during vacuum impregnation of low-porous food materials on the example of potato (Solanum Tuberosum L.)
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Tomasz Lenartowicz
    Czasopismo:
    Chemical Engineering and Processing - Process Intensification (rok: 2023, tom: 188, strony: 109375-1-109375-9), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.cep.2023.109375 - link do publikacji
  7. Assessment of ultrasound-assisted vacuum impregnation as a method for modifying cranberries' quality
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Bartosz Gapiński, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Czasopismo:
    Ultrasonics Sonochemistry (rok: 2022, tom: 89, strony: 106117), Wydawca: Elsevier
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1016/j.ultsonch.2022.106117 - link do publikacji
  1. Zawartość zwiazków biologicznie aktywnych w marchwi poddanej procesowi nasączania próżniowego wspomaganego ultradźwiękami
    Autorzy:
    Róża Biegańska-Marecik, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska
    Konferencja:
    XV Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu (rok: 2023, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski
    Data:
    konferencja 21-22 września
    Status:
    Opublikowana
  2. Ultrasound-assisted vacuum impregnation of low porous food products: optimization and quality issues
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Dominik Mierzwa, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    24th Polish Conference of Chemical and Process Engineering (rok: 2023, ), Wydawca: The University Publishing House of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin
    Data:
    konferencja 13-16 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  3. Wpływ Ultradźwięków na Intensyfikację Procesów Wymiany Masy w Impregnacji Próżniowej Surowców Owocowo-Warzywnych
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    Praktyczne Aspekty Inżynierii Chemicznej - PAIC 2022 (rok: 2022, ), Wydawca: Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej
    Data:
    konferencja 7-8 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  4. Evaluation of ultrasound action on the vacuum impregnation effect in apple
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    24th Polish Conference of Chemical and Process Engineering (rok: 2023, ), Wydawca: The University Publishing House of the West Pomeranian University of Technology in Szczecin
    Data:
    konferencja 13-16 czerwca
    Status:
    Opublikowana
  5. Ultrasound-assisted vacuum impregnation and convective drying of potato (Solanum tuberosum cv. Colomba)
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Roża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    ULTRASONICS 2020 4th International Caparica Conference on Ultrasonics-based Applications: From Analysis to Synthesis (rok: 2020, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 20-23 lipca
    Status:
    Opublikowana
  6. Ultrasound-assisted vacuum impregnation of fruit with Vitamin C followed by drying process
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik, Dominik Mierzwa
    Konferencja:
    8th European Drying Conference (rok: 2023, ), Wydawca:
    Data:
    konferencja 4-7 lipca
    Status:
    Opublikowana
  7. The influence of ultrasound on the efficiency of the vacuum impregnation and selected characteristics of the plant material
    Autorzy:
    Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża Biegańska-Marecik
    Konferencja:
    ULTRASONICS 2021 5th International Caparica Conference on Ultrasonics-based Applications: From Analysis to Synthesis (rok: 2021, ), Wydawca: Proteomass Scientific Society (Portugal)
    Data:
    konferencja 31 maja - 3 czerwca 2021 r.
    Status:
    Opublikowana
  8. Ocena wpływu ultradźwięków na zwiększenie efektywności procesu nasączania próżniowego plastrów marchwi i kostki jabłkowej.
    Autorzy:
    Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dominik Mierzwa, Justyna Szadzińska, Róża Biegańska-Marecik, Suheda Ugur, Tomasz Spiżewski
    Konferencja:
    XV Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu (rok: 2023, ), Wydawca: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski
    Data:
    konferencja 21-22 września
    Status:
    Opublikowana
  9. Impregnacja próżniowa plastrów marchwi- ocena jakości otrzymanych półproduktów
    Autorzy:
    Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Dominik Mierzwa, Róża Biegańska-Marecik, Justyna Szadzińska
    Konferencja:
    XIII Konferencja Technologów Przetwórstwa Owoców i Warzyw (rok: 2022, ), Wydawca: Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolnso-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego - Państwowy Instytut Badawczy
    Data:
    konferencja 26-27 maja
    Status:
    Opublikowana
  10. Convective drying of potato pre-treated with ultrasound-assisted Vacuum impregnation: process kinetics and products quality
    Autorzy:
    Justyna Szadzińska, Elżbieta Radziejewska-Kubzdela, Róża BIegańska-Marecik, Tomasz Lenartowicz, Suheda Ugur, Dominik Mierzwa
    Konferencja:
    8th European Drying Conference (rok: 2023, ), Wydawca:
    Data:
    konferencja 4-7 lipca
    Status:
    Opublikowana