Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Wpływ negatywnego afektu na zachowania żywieniowe: weryfikacja dwóch potencjalnych ścieżek w warunkach laboratoryjnych i ekologicznych

2018/30/M/HS6/00022

Słowa kluczowe:

negatywny afekt zachowania żywieniowe proces decyzyjny w wyborze diety badania laboratoryjne metoda intensywnych pomiarów dziennych

Deskryptory:

  • HS6_1: Psychologia ogólna (w tym: procesów poznawczych, emocji, motywacji, osobowości, różnic indywidualnych), psychologia eksperymentalna, psycholingwistyka
  • HS6_3: Psychologia kliniczna, zdrowia, penitencjarna, rehabilitacji, neuropsychologia kliniczna

Panel:

HS6 - Człowiek i życie społeczne: psychologia, pedagogika, socjologia

Jednostka realizująca:

SWPS Uniwersytet Humanistycznospołeczny z siedzibą w Warszawie, Wydział Zamiejscowy w Katowicach

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

prof. Anna Brytek-Matera 

Liczba wykonawców projektu: 5

Konkurs: HARMONIA 10 - ogłoszony 2018-06-15

Przyznana kwota: 641 142 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2019-07-01

Zakończenie projektu: 2022-12-31

Planowany czas trwania projektu: 42 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (4)
  • Publikacje książkowe (1)
  1. Dieting and disinhibited eating patterns in adult women with normal body weight: does rumination matter?
    Autorzy:
    Waliłko J., Bronowicka P., He J., Brytek-Matera A.
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2021, tom: 13(7), strony: 2475), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu13072475 - link do publikacji
  2. Assessing orthorexia nervosa: validation of the Polish version of the Eating Habits Questionnaire in a general population sample
    Autorzy:
    Brytek-Matera A., Plasonja N., Décamps G
    Czasopismo:
    Nutrients (rok: 2020, tom: 12(12), strony: 3820), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/nu12123820 - link do publikacji
  3. Negative affect and maladaptive eating behavior as a regulation strategy in normal-weight individuals: a narrative review
    Autorzy:
    Brytek-Matera A.
    Czasopismo:
    Sustainability (rok: 2021, tom: 13(24), strony: 13704), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/su132413704 - link do publikacji
  4. Trait anxiety and unhealthy eating in adult women: the mediating role of cognitive instability
    Autorzy:
    Mróz M., Gross J.J., Brytek-Matera A.
    Czasopismo:
    International Journal of Environmental Research and Public Health (rok: 2023, tom: 20(1), strony: 296), Wydawca: MDPI
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.3390/ijerph20010296 - link do publikacji
  1. Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności
    Autorzy:
    Brytek-Matera A.
    Książka:
    Psychodietetyka (red. A. Brytek-Matera) (rok: 2020, tom: -, strony: 181-195), Wydawca: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
    Status:
    Opublikowana