Projekty finansowane przez NCN


Dane kierownika projektu i jednostki realizującej

Szczegółowe informacje o projekcie i konkursie

Słowa kluczowe

Aparatura

Wyczyść formularz

Zastosowanie danych internetowych do pomiaru i krótkookresowego prognozowania inflacji żywności oraz analizy transmisji szoków cenowych oraz lepkości cen. Analiza na przykładzie Polski.

2016/23/N/HS4/02054

Słowa kluczowe:

dane internetowe inflacja żywności szoki cenowe lepkość cen

Deskryptory:

  • HS4_3: Ekonometria i metody statystyczne
  • HS4_1: Makroekonomia (w tym: równowaga ekonomiczna, wzrost gospodarczy, wahania koniunkturalne w globalnej gospodarce, ekonomia pracy)
  • HS4_16: Inne zagadnienia pokrewne

Panel:

HS4 - Jednostka, instytucje, rynki: ekonomia, finanse, zarządzanie, demografia

Jednostka realizująca:

Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Kolegium Analiz Ekonomicznych

woj. mazowieckie

Inne projekty tej jednostki 

Kierownik projektu (z jednostki realizującej):

Krystian Jaworski 

Liczba wykonawców projektu: 2

Konkurs: PRELUDIUM 12 - ogłoszony 2016-09-15

Przyznana kwota: 33 944 PLN

Rozpoczęcie projektu: 2017-09-14

Zakończenie projektu: 2021-09-13

Planowany czas trwania projektu: 48 miesięcy (z wniosku)

Status projektu: Projekt rozliczony

Opis Projektu

Pobierz opis projektu w formacie .pdf

Uwaga - opisy projektów zostały sporządzone przez samych autorów wniosków i w niezmienionej formie umieszczone w systemie.

Zakupiona aparatura

  1. Komputer/serwer wysokiej jakości. Za kwotę 5 000 PLN

Dane z raportu końcowego/rocznego

  • Publikacje w czasopismach (2)
  1. Stickiness of food prices in Poland – online vs traditional shops
    Autorzy:
    Krystian Jaworski
    Czasopismo:
    Argumenta Oeconomica , Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
    Status:
    Złożona
  2. Measuring food inflation during the COVID-19 pandemic in real time using online data: a case study of Poland
    Autorzy:
    Krystian Jaworski
    Czasopismo:
    British Food Journal (rok: 2021, tom: 123, strony: 260-280), Wydawca: Emerald Publishing Limited
    Status:
    Opublikowana
    Doi:
    10.1108/bfj-06-2020-0532 - link do publikacji